Ανακοίνωση ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!!!!

Την τρίτη 16 Ιουνίου σε ανοικτή συνέλευση η ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνέλευση για την Ανατροπή στα Γιάννενα, εκτιμώντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αποφάσισε:

Ο Ευρωεκλογές αύξησαν την πολιτική αστάθεια, σε συνθήκες της πιο βαθιάς κρίσης που γνώρισε το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών αναδείχτηκε η αποχή. Ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που αντικατροπτίζει την βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης. Εκφράζει μια μαζική αποστοίχιση από τα κόμματα εξουσίας, με όλη την ετερογένεια που έχει, αποτελεί μορφή καταδίκης και αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας για τις πολιτικές που περιφρονούν τις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των αγροτών. Αποτυπώνει επίσης την πραγματική κρίση νομιμοποίησης των «Ευρωπαϊκών Θεσμών» και συνολικά της ΕΕ μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί και πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία, η αποχή δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα όξυνσης της πολιτικής κρίσης, καθώς ο συνασπισμός εξουσίας δεν επιζητεί την ενεργή συναίνεση αλλά την παθητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Έτσι η αποχή προωθήθηκε και από τμήματα του πολιτικού συστήματος, ως η πιο παθητική και κατά συνέπεια λιγότερο ενοχλητική μορφή αποδοκιμασίας των αστικών κομμάτων.

Η μεγάλη πτώση των ποσοστών και των πραγματικών ψήφων της ΝΔ αποτελεί μια ανοικτή αποδοκιμασία της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της. Η ΝΔ πλέον αποτελεί κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς πραγματική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέες αντιλαϊκές τομές. Το ποσοστό όμως του ΛΑΟΣ πιστεύει η ίδια πως τη «νομιμοποιεί» να οχυρωθεί πίσω από το δόγμα ««νόμος, τάξη και ασφάλεια», με αποτέλεσμα την στοχοποίηση των μεταναστών ως αποδιοπομπαίων τράγων για την κρίση, την επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και η υιοθέτηση των αντιδραστικών προτάσεων του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η πρώτη θέση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και όχι στήριξη του αντιλαϊκού νεοφιλελεύθερου προγράμματός του. Γι’ αυτό έχει και το ΠΑΣΟΚ σημαντικές απώλειες σε ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί σήμερα να εκφράσει ούτε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ούτε τις λαϊκές διεκδικήσεις. Καθώς δεν έχει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους

Το ποσοστό που πήρε το ΛΑΟΣ και η «Χρυσή Αυγή» είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που αντίστοιχα φαινόμενα βλέπουμε και στην Ευρώπη. Αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες της ενσωμάτωσης του ρατσιστικού πολιτικού λόγου όχι μόνο στην ρητορική αλλά και στην πρακτική των κομμάτων εξουσίας και των κυβερνήσεων της Ευρώπης- Φρούριο. Ήταν ακόμη αποτέλεσμα της τακτικής της κυβέρνησης που έπαιξε απροκάλυπτα το χαρτί του ρατσισμού σε βάρος των μεταναστών και της υστερίας για την εγκληματικότητα ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα λαϊκά προβλήματα και ενορχήστρωσε μια χυδαία επίθεση ενάντια στο κίνημα στο όνομα του «νόμου και της τάξης» την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ έδιναν διαρκώς βήμα στην ακροδεξιά ρητορεία του ΛΑΟΣ.

Εκφράστηκε δε και με μια σειρά ρατσιστικές επιθέσεις και φασιστικές προκλήσεις σε πρωτοφανή έκταση. Όπως στα Γιάννενα το ζήσαμε με τους βανδαλισμούς και τις βαρβαρότητες στο Εβραϊκό νεκροταφείο, την επίθεση στην Ινδή, εντός του Πανεπιστήμιου, μπροστά στο Πρύτανη, που σιώπησε και με τους ξυλοδαρμούς σε μετανάστες.

Η άνοδος αυτή εκφράζει, όμως, και την απουσία μιας συλλογικής ταξικής απάντησης μέσα στη συνθήκη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μόνο με μια τέτοια ταξική κατεύθυνση μπορεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι να μη μεταφράζεται σε συντηρητικά ή ξενοφοβικά αντανακλαστικά αλλά στη συλλογική δράση.

Μόνο με μια τέτοια ταξική εργατική γραμμή θα δοθούν απάντηση στα ζητήματα της ανεργίας(250000 θέσεις εργασίας χάθηκαν φέτος, 11% έφτασε η ανεργία στα Γιάννενα), θα δοθούν απάντηση στο πρόβλημα των απλήρωτων εργαζόμενων, όπως πρόσφατα στην Εγνατία.

Χρειάζεται συντονισμός και κλιμάκωση της ενωτικής δράσης ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης και την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και ενάντια στις ακροδεξιές και φασιστικές προκλήσεις, στη βάση μιας γραμμής ενότητας της εργατικής τάξης και του κινήματος της, απέναντι στην αστική πολιτική και τους εκφραστές της.

Το ποσοστό των Οικολόγων- Πράσινων εκφράζει μια ιδιαίτερη ανησυχία για το περιβάλλον, μια ψήφο εξω από τα τετριμμένα. Αποτέλεσμα μιας συστηματικής υπερπροβολής από τα ΜΜΕ. Η πολιτική τους πρόταση είναι απόλυτα ενσωματώσιμη αφού κινούνται στα όρια μιας «πράσινης ανάπτυξης» εντός του καπιταλισμού, όποτε είναι πολύ πιθανόν να παίξουν το ρόλο μιας οικολογικής «τσόντας» σε κεντροαριστερά και γιατί όχι κεντροδεξιά κυβερνητικά σχήματα.

Η κοινοβουλευτική Αριστερά απέτυχε να κερδίσει πολιτικά από τις εκλογές. Δεν μπόρεσε να κάνει ένα βήμα μπροστά, παρότι το ευνοϊκό κλίμα και την απονομιμοποίηση της αστικής πολιτικής. Εγκλωβισμένη κατά βάση σε ένα κοινοβουλευτικό παιχνίδι αδυνατεί να προσφέρει μια συνολική εναλλακτική αντικαπιταλιστική διέξοδο, που θα εμπνέει τους αγωνιστές και θα δίνει νικηφόρα προοπτική στους αγώνες.

Πιο συγκεκριμένα δεν δίνει προοπτική η ηττοπάθεια και η περιφρόνηση της ενωτικής μαχητικής δράσης από το ΚΚΕ. Από την άλλη, τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένα και δεν καθορίζονται από την “υπερβολική αριστερή στροφή του”, όπως πιστεύουν οι ανανεωτές. που πιέζουν για γλήγορη προσαρμογή. Αντίθετα, δεν αποδέχεται με συνέπεια τη δυναμική και τις διεκδικήσεις των κινημάτων, δεν εγκαταλείπει τον πυρήνα των φιλο-ΕΕ και διαχειριστικών για το σύστημα τοποθετήσεων και δεν απορρίπτει μελλοντικά την σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό που πήρε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α πανελλαδικά και στο νομό (22.000 ψήφοι, 0,43%) και (605 ψήφοι, 0, 68) αντίστοιχα με 1,01% στο Δήμο Ιωαννιτών, αποτυπώνει ένα πρώτο σταθερό, μικρό αλλά ενθαρρυντικό βήμα για τη συνέχεια και την αναβάθμιση του νέου εγχειρήματος, εκφράζει τη θετική ανταπόκριση και την αποφασιστικότητα ενός δυναμικού να προχωρήσει στην κατεύθυνση της μετωπικής συγκρότησης.

Αποτυπώνει την δυναμική πολιτικών δυνάμεων και οργανώσεων που οι πρωτοβουλίες της περιόδου ανέδειξε τις δυνατότητες της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ιδιαίτερα αυτό συνέβη σε περιοχές που οι δυνάμεις του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. , είναι γειωμένες στους χώρους εργασίας και είναι μέσα στα κινήματα που αναδείχθηκαν την προηγούμενη περίοδο, όπως π.χ στα Γιάννενα. Όμως πολλά έχουμε να κάνουμε ακόμη για την δημιουργία ενός μαζικού αντικαπιταλιστικού πολιτικού ρεύματος της επαναστατικής αριστεράς. τα καθήκοντα μεγάλα και η συγκυρία πολύ δύσκολη. Μα η αριστερά στα δύσκολα φαίνεται πάντα. Ιστορικά πάντα στα δύσκολα κατάφερε να οικοδομήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας για την εργατική τάξη και τους καταπιεσμένους.

Σε κάθε περίπτωση για εμάς οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Στη μάχη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν, στους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, την ελαστική εργασία, το ρατσισμό, την οικολογική υποβάθμιση, την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ΕΕ. Με αναγεννημένο ενωτικό ταξικό εργατικό κίνημα και με πολιτικό στόχο την ανατροπή της επίθεσης. Στην προσπάθεια για αντικαπιταλιστική αριστερά αντάξια των προκλήσεων της εποχής και των απαιτήσεων του κόσμου του αγώνα. Στην μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει για την πολιτική και θεωρητική αναγέννηση της επαναστατικής σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής απέναντι στον καπιταλισμό, την κρίση και τα αδιέξοδα του. Στα πεδία αυτά, ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος και η κοινή δράση ανάμεσα στα διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς, είναι το μεγάλο ζητούμενο, σε μια κατεύθυνση υπέρβασης όλων εκείνων των πολιτικών γραμμών και πρακτικών που έχουν οδηγήσει ως τώρα στην ήττα την Αριστερά και το εργατικό κίνημα

Ευχαριστούμε τους χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα και τους εκατοντάδες αγωνιστές στα Γιάννενα που στήριξαν το εγχείρημα σε αυτό το πρώτο του βήμα. Τους καλούμε να συνεχίσουν να το πλαισιώνουν και να συμβάλουν στο να αποκτήσει ρίζες η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α σε κάθε κοινωνικό χώρο και κάθε περιοχή, έτσι ώστε με την ενεργό συμμετοχή και δράση, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες να πάρουν την υπόθεση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στα χέρια τους.

Καλούμε επίσης όλες τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς να στηρίξουν αυτή την ενωτική προσπάθεια, ειδικά σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχει ένα πραγματικό, αν και αντιφατικό ριζοσπαστικό ρεύμα αντίστασης μέσα στη ελληνική κοινωνία.

Καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα, να συμμετάσχουν ενεργητικά στη συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα περαιτέρω βήματα στη συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς και τα καθήκοντα της στη νέα περίοδο, στον νέο κύκλο αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων που ξεκινάει σε κλάδους, γειτονιές και πόλεις.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια