Γιάννενα:ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία- μια κρίση υπερσυσσώρευσης, όπου δημιουργήθηκε διότι ο κόσμος δεν είχε αρκετά λεφτά για να καταναλώσει τα παραγόμενα προϊόντα-ήρθε και στην περιοχή μας με δραματικό τρόπο.

Σύμφωνα με την (ΕΣΥΕ) η ανεργία αγγίζει το 11,5%. Ποσοστό που την τοποθετεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των περιφερειών όλης της χώρας. Και ενώ η Ήπειρος μόλις τον περασμένο Μάιο βρισκόταν στην έκτη θέση με ποσοστό 8,7%, τον Ιούνη η ανεργία εκτινάχτηκε στο 11,5%. Μια αύξηση της ανεργίας αποτέλεσμα της κρίσης σε συνάρτηση με την πτώση του τζίρου των εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων.

Είναι κοινό μυστικό πως τα στοιχεία είναι λίγο πολύ πλασματικά, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΙ η ανεργία προσεγγίζει το 30% και στην νεολαία προσεγγίζει το 50%. Δηλαδή είναι τρομερό, σε κάθε οικογένεια, υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά:Στην ΕΓΝΑΤΙΑ απολύθηκαν πάνω από 2000 εργαζόμενοι με το τέλος των συμβάσεών τους ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να δουλεύουν 30 μέρες το μήνα, 15 ώρες τη μέρα για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού. Με αποτέλεσμα τα συχνά εργατικά δικαιώματα , που κάποια είναι και θανατηφόρα.

Μέσα σε αυτό το μαύρο, για τους εργαζόμενους, κλίμα , εντεινόμενη είναι η επίθεση στα δικαιώματα του εργατικού κινήματος τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες. Πλέον η μόνιμη και σταθερή εργασία, το δικαίωμα στο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, η ασφάλιση, οι αξιοπρεπείς μισθοί των εργαζομένων, ακόμα και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν εξαίρεση του κανόνα.

Ακόμα και στο δημόσιο τομέα τα προγράμματα stage, οι εργολαβίες και οι υπενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να γίνονται πλειοψηφία, όσον αφορά τους όρους εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα από την άλλη, η απλήρωτη, ελαστική, ανασφάλιστη εργασία είναι ο κανόνας. Η επισφαλής εργασία μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της παροχής υπηρεσιών αποτελούν τον κανόνα.

Στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν 2 ώρες την ημέρα πέραν του ωραρίου χωρίς πληρωμή και για άδεια τους δίνουν μόνο 5 μέρες για το 2008 και 5 μέρες για το 2009.

Απλήρωτοι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στο νομό και στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Καρυπίδη παρά το γεγονός ότι κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους να κερδίσουν την ανάκληση των απολύσεων, των μηνύσεων και την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους, περιμένουν να πληρωθούν και τα υπόλοιπα χρωστούμενα.

Στη ΣΒΕΚΗ και στα εργοστάσια Γιαννέτα και Θοδωρή οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οι υπάλληλοι του Δήμου παραμένουν όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ τα προγράμματα stage όλο και διευρύνονται. Στη βιομηχανική ζώνη εκατοντάδες μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως και στην συνεταιριστική ΠΙΝΔΟ. Στην ΔΩΔΩΝΗ εργάζονται με εποχιακούς εργαζόμενους καλύπτοντας πάγιες και μόνιμες ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να πάει άλλο!!! Μόνη λύση σε όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί η μαζική και μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων από τη βάση. Μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δοθεί απάντηση σε αυτή την πολιτική.

Μόνη λύση είναι να τιμωρηθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις , όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που βάζει μπροστά τα εργατικά δικαιώματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα στους αγώνες των εργαζομένων, απαιτεί την διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Αγωνιζόμενοι για την απαγόρευση τώρα όλων των απολύσεων.
-Για να πληρωθούν όλοι οι εργάτες που παραμένουν απλήρωτοι.
-Για 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, 1400 ευρώ κατώτατος μισθός.
-Για πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
-Για κρατικοποίηση των τραπεζών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κρατικοποίηση όλων των εργοστασίων που κλείνουν, με κατάσχεση της περιουσίας των ιδιοκτητών.
-Για απαγόρευση της υπενοικίασης των εργαζομένων. Για την κατάργηση των προγραμμάτων stage και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια