ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ




Πέρυσι τέτοια εποχή όλοι «χορεύαμε» με χαρά και κρυφή ελπίδα στους ρυθμούς του «Δεκέμβρη» της νεολαίας. Μια κοινωνική έκρηξη- μια εξέγερση αν το θέλετε- που έφερε την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, εν μέσω μιας βαθιάς και πολύμορφης κρίσης του συστήματος, με έμφαση την οικονομική κρίση, τρομοκρατώντας τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ελίτ.
]
Στο χρόνο που πέρασε η λαϊκή οργή για την αντιλαϊκή- αντεργατική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή εκφράστηκε στο δρόμο, στα κοινωνικά και νεολαιίστικα κινήματα που οδήγησαν στην πτώση της φαύλης και διεφθαρμένης κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε δεν το θέλουμε, πρόσφερε ελπίδα, δημιουργώντας αυταπάτες στον Ελληνικό λαό. Ένα λαό που καλούνταν και καλείται να πληρώσει τις χασούρες του κεφαλαίου, όπως πλήρωσε και γλεντοκοπήματα του. Ύστερα όμως από τρεις μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι αυταπάτες για την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχουν σε μεγάλο βαθμό καταπέσει.

Η υποσχόμενη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου μιας «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης μεταλλάχτηκε σε ελλιπής φιλανθρωπία για λίγους. Το αποτέλεσμα σε όλους μας ολοφάνερο. Πτώση στην χριστουγεννιάτικη αγορά κατά 30%, όλοι˙ εργαζόμενοι και καταστηματάρχες περιμένουν τις εκπτώσεις, για να βγάλουν κάποια από τα σπασμένα. Μάταιος κόπος θαρρούμε.

Και πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά: Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι ή δεν πήραν το δώρο των Χριστουγέννων. Με το «Καρυπίδη»- πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, στον αέρα εκ νέου τα παζαρέματα, οι συμφωνίες και τα κλεισίματα των αγώνων- να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στην περιοχή.

Χιλιάδες και οι εργαζόμενοι που παραμένουν άνεργοι ή άνεργο/εργαζόμενοι δίχως δικαιώματα, π,χ stage και ευέλικτη εργασία. Τα νέα εργατικά στρώματα που μαζί με τους μετανάστες αποτελούν την αόρατη αλλά και την τόσο ενεργητική πλευρά της παραγωγικής διαδικασίας. Συνεχίζοντας να παράγουν πλούτο που καταλήγουν και πάλι στις γνωστές τσέπες.

Δυστυχώς για αυτούς που την ψήφισαν η νέα κυβέρνηση ακολουθεί κατά πόδας την κυβέρνηση Καραμανλή, τις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ. ΄Όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ , η νέα κυβέρνηση βάζει στο στόχο της τα μόνιμα θύματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αυξάνει τους έμμεσους φόρους, μέτρο άκρως αντιλαϊκό, μειώνει το αφορολόγητο μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «ελεγκτές» της φοροδιαφυγής κυνηγώντας αποδείξεις. Ακόμη και η πολιτική της μερικής και φοβικής μονιμοποίησης των μεταναστών έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. ‘Οδηγεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην φτώχια και στην εξαθλίωση, όπως φάνηκε και από τις τιμές που δόθηκαν στην «Δωδώνη». Κάνοντας την χάρες στις πολυεθνικές των τροφίμων και στα καρτέλ γάλακτος.

Η «πράσινη» πολιτική μετατράπηκε σε εισπρακτική πολιτική. Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κτύπησε τμήματα του Ελληνικού λαού που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο. Η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής δεν μας προδιαθέτει θετικά για την ειλικρίνεια της πρωθυπουργικής συγνώμης. Μια «πράσινη» πολιτική που στο ζήτημα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, δικαιώνει τον Πανοζάχο. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν το καλέσουν να τον εγκαινιάσει.

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ μετατρέπεται ανοικτά και απροκάλυπτα σε κυβερνητικό απεργοσπαστικό μηχανισμό. Δεν προκηρύσσει απεργία για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αλλαγή του ασφαλιστικού που ξαναφέρνει στην επιφάνεια το νόμο Γιαννίτση. Παζαρεύει αυξήσεις κοροϊδία με το ΣΕΒ, 800 ευρώ, την στιγμή που οι δικές της μελέτες αλλά και οι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τοποθετούν τα όρια της φτώχιας στα 1400 με 1500 ευρώ ανά άτομο.

Και όμως ο κίνδυνος των λαϊκών και κοινωνικών εκρήξεων φοβίζει την νέα κυβέρνηση. Για αυτό και έχει οδηγηθεί σε μια πρωτοφανέρωτη επίδειξη αστυνομοκρατίας και καταστολής με πρωταγωνιστή τον ανεκδιήγητο υπουργό της προστασίας του πολίτη, ένα υπουργό που θα ήταν άνετα ένας υπουργός της χούντας, φοβούμενη ένα «Δεκέμβρη». Φοβούμενη ένα εργατικό «Δεκέμβρη». Ένα απεργιακό «Δεκέμβρη», ένα «Δεκέμβρη» που θα περάσει στους χώρους εργασίας και θα μπλοκάρει την παραγωγή της υπεραξίας.

Εργαζόμενοι-ες δεν θα μασήσουμε τα λόγια: Για εμάς η ελπίδα για την χώρα, τους νεολαίους , τους εργαζόμενους βρίσκεται στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Βρίσκεται στην εξεγερμένη νεολαία, στους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους της «Δωδώνης», στην εργατική τάξη που κατανοώντας πως παράγει τον κοινωνικό πλούτο, διεκδικεί την δική της εξουσία και την δική της κοινωνία. Μια κοινωνία πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη.

Εργαζόμενοι-ες σας ευχόμαστε καλή δύναμη. Δύναμη για να αντέξετε/ουμε την φοροεπιδρομή της αντιλαϊκής κυβέρνησης, αυτό το σκληρό αντεργατικό 2010. Δύναμη όμως και για να μετατρέψουμε το «αϊ σιχτίρ», το «δεν πάει άλλο», σε μαχητικούς κοινωνικούς, εργατικούς αγώνες. ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.



ΙΩΑΝΝΙΝΑ 31/12/09

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια