Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων

στο κατάστημα “Banquet”!
Άμεση απόσυρση όλων των μηνύσεων

Καμιά ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

Οι συνθήκες εργασίας στο “Banquet” είναι τυπικό παράδειγμα των εργασιακών νταχάου που επικρατούν στο χώρο του επισιτισμού. Η εργοδοτική συμπεριφορά στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι ακόμη πιο τυπικό παράδειγμα της θρασύτητας, της αυθαιρεσίας κι εργοδοτικής τρομοκρατίας που στο όνομα της διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας θυσιάζει τους εργαζομένους στο βωμό της κρίσης.


Καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, απειλές, απολύσεις και λοκ – άουτ στο μαγαζί για να εξαντλήσει οικονομικά τους εργαζομένους ήταν η απάντηση του εργοδότη εδώ και μήνες στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψή τους. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όμως ακόμη πιο επικίνδυνες. Το πογκρόμ μηνύσεων με στημένα κατηγορητήρια και η εμπλοκή αστυνομίας και ασφάλειας με κυνηγητό, «επισκέψεις» στα σπίτια και δύο συλλήψεις εργαζόμενων συνδικαλιστών αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή. Είναι ακέραια η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ που καλύπτει την εργοδοσία για να στείλει μήνυμα τρομοκράτησης των εργαζομένων. Άλλωστε η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ είναι που γεννά τη μαύρη εργασία και τις απολύσεις και δίνει άμεση κάλυψη ακόμη και στις «μαφιόζικες» πρακτικές του κάθε εργοδότη. Άλλωστε είναι λιγότερο «μαφιόζικη» η πολιτική μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει το μνημόνιο, κηρύσσει επιστράτευση και στέλνει τα ΜΑΤ να καταστείλουν κάθε δίκαιο αγώνα; Μπροστά στις ευθύνες του έρχεται και ο δικαστικός μηχανισμός που μέσα στην κρίση με δεκάδες αποφάσεις για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες, προσδένεται στα άμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Γίνονται αδίστακτοι, γιατί φοβούνται ότι σε μια περίοδο που η ανεργία, η λιτότητα και η φτώχεια γίνονται κανόνας, ο ανυποχώρητος εργατικός αγώνας και ο μαχητικός συνδικαλισμός είναι μονόδρομος. Ήδη, οι αγωνιστικές διεργασίες στο χώρο του επισιτισμού μετράνε νίκες και κατακτήσεις. Στο κατάστημα Καφεναί οι εργαζόμενοι μετά από κινητοποιήσεις πέτυχαν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα συνολικού ύψους σχεδόν 50.000 ευρώ. Γι’ αυτό τώρα που εντείνεται η επίθεση απαιτείται διεύρυνση του μετώπου υπεράσπισης κάθε εργατικής διεκδίκησης σαν πλευρά της συνολικής πολιτικής πάλης και με σχέδιο νίκης. Ο υποταγμένος συνδικαλισμός του ΕΚΘ αλλά και το σωματείο επισιτισμού (ΠΑΜΕ) επιλέγουν και σ’ αυτή τη φάση τη σιωπή.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Η υπεράσπιση των συνδικαλιστών απέναντι στις μηνύσεις και τον κρατικό μηχανισμό είναι το πεδίο, όπου κρίνεται μια νέα αγωνιστική ταξική ενότητα. Άλλωστε, η περίοδος, λίγο πριν τις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ και με το φάντασμα του δεύτερου γύρου αναμέτρησης να πλανιέται πάνω απ’ τα κεφάλια των κυρίαρχων κύκλων, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αυτοί που θέλουν να κάμψουν το φρόνημα των αγωνιστών θα βρουν μπροστά τους την αυτοπεποίθηση, το συντονισμό των σωματείων και την κλιμάκωση του αγώνα. Η νίκη των εργαζόμενων του “Banquet” θα ‘ναι νίκη για όλη την εργατική τάξη.



ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σχόλια