Συναγωνιστή λαμπρό έχε γεια


Έφυγε από κοντά μας  ο συγγραφέας και αγωνιστής της εθνικής αντίστασης  Λάμπρος Μάλαμας. Ο άνθρωπος των γραμμάτων, των τεχνών και του αγώνα που πολέμησε μια ολάκαιρη ζωή την δουλεία, την απανθρωπιά και την δειλία.
Στρατευμένος στο πλευρό της υπόθεσης της χειραφέτησης των καταπιεσμένων. Έδωσε όλο του το «είναι» για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την πανανθρώπινη λευτεριά.  Για ένα νέο πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό διαφωτισμό που θα αγκαλιάσει τις λαϊκές μάζες της χώρας και των Βαλκανίων.
Ένα βαθιά ανήσυχο πνεύμα που έμεινε συνεπής με τις ιδέες και τα ιδανικά του μέχρι τέλους. Μια, ίσως η τελευταία του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί, κάτι που δεν το επιτρέπει ακόμη το ελληνικό κατεστημένο, μένοντας παρωχημένα εγκλωβισμένο σε φεουδαρχικές αξίες που τόσο αρμονικά συνεργάζονται με τις κυρίαρχες καπιταλιστικές αξίες. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικονομικής, πολιτικής και πνευματικής ελίτ που θέλουν τον λαό ραγιά, αμόρφωτο και δούλο στον ίδιο του το τόπο.  
Συναγωνιστή Λάμπρο Μάλαμα, σου ευχόμαστε καλό ταξίδι, στην άχρονη αιωνιότητα. Θα ζεις πάντα όμως μέσα στους πνευματικούς και λογοτεχνικούς αναστοχασμούς μας. Που  θα μας συντροφεύουν στα δύσκολα, μα και τόσο ελπιδοφόρα χρόνια που έρχονται. Χρόνια αντίστασης, ρήξης, ανατροπής και επανάστασης…

Ιωάννινα 14/2/12

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων

Σχόλια