Ανακοίνωση για τα stage

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δεν πέρασε ούτε βδομάδα από τις προγραμματικές δηλώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους πιο κακοπληρωμένους και με χειρότερες συνθήκες εργαζόμενους, τους χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους σε προγράμματα STAGE. Την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες, στους εργαζομένους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία! 

Με το πρόσχημα της «αναξιοκρατίας» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορτώνει αδίστακτα ελλείμματα και χρέος, την κρίση του κεφαλαίου, στον κόσμο της δουλειάς, σχεδιάζει χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE, συμβασιούχους, συμβασιούχους έργου, ελαστικά εργαζόμενους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανηθικότητα από την κατασυκοφάντηση των εργαζόμενων των προγραμμάτων STAGE από την κυβέρνηση, από την αντιμετώπιση της εργασίας τους ως ισάξιας εργασίας «πορτοφολάδων» (σύμφωνα με παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Αντιπροέδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος!). 

Το ίδιο το κράτος, καταπατώντας κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και εργατικής νομοθεσίας, τους εκμεταλλευόταν ως φτηνό και ευέλικτο προσωπικό, με σύμβαση «μαθητείας», χωρίς ασφάλιση, συντάξιμα, χωρίς δικαίωμα άδειας, ούτε καν άδειας μητρότητας, με μισθό κατώτερο από το επίδομα ανεργίας! Ήταν άλλωστε πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων η κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του δημόσιου τομέα με κάθε είδους ελαστικά εργαζόμενους: συμβασιούχους, μπλοκάκια, STAGE, εργαζόμενους σε εργολαβικές εταιρείες που εκτελούν έργο του δημοσίου.

Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην επέκταση της ελαστικής εργασίας. Επί των ημερών του ξεκίνησαν τα STAGE, δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο για τις εργολαβικές εταιρείες, εφευρέθηκαν πλείστοι τρόποι και ρυθμίσεις για να μην μπορούν οι ελαστικά εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Σήμερα προσπαθεί να «αφυπνίσει» τα πιο συντηρητικά και ανθρωποφάγα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, προσπαθώντας να στρέψει κατηγορίες ελαστικά εργαζόμενων τη μία απέναντι στην άλλη, ή το σύνολο της κοινωνίας ενάντια στους υποτίθεται «βολεμένους» των STAGE. Όμως, η επίθεση που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι συνολική: ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου τομέα, και ακόμα πιο αντιδραστική λειτουργία του όποιου “δημόσιου” απομείνει με επιχειρηματικά/ανταποδοτικά κριτήρια, πογκρόμ απολύσεων συμβασιούχων, πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων λόγω περικοπών, , άνοιγμα του δρόμου για την μαζική είσοδο των ιδιωτών και των εργολάβων, ακόμα και κατάργηση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας για όλους. Άλλωστε, η επέκταση της ελαστικής εργασίας, η αύξηση της ανεργίας και η ιδιωτικοποίηση αποτελούν πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δέσμευση» της Ελλάδας στο πλαίσιο του «Συμφώνου Σταθερότητας». Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα αυξηθούν οι ουρές και οι καθυστερήσεις στο δημόσιο, ότι νοσοκομεία, δήμοι και υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργούν, ότι θα πληρώνουμε από την τσέπη μας για κοινωνικά αναγκαίες υπηρεσίες. 

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ! 

Οι απολύσεις είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, όλου του εργατικού κινήματος.Καλούμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει σε απεργίες ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην διαλυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες.Να παλέψουμε όλοι μαζί για να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων και η διαιώνιση του εργασιακού μεσαίωνα. Ο ενωμένος αγώνας των εργαζόμενων απαιτεί και ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση για όλους. Τα σωματεία να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους σε κάθε χώρο ανεξάρτητα από την τυπική εργασιακή τους σχέση, και όχι να αναπαράγουν την διάσπαση και τον κατακερματισμό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με βασική ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

- Καμιά απόλυση - Μόνιμη και σταθερή δουλειά – πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους

- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

- Καμία εργασία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να μην ανατίθεται σε ιδιώτες και εργολάβους. Θέλουμε δημόσιο τομέα που  να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, και όχι  τα συμφέροντα των ιδιωτών, των προμηθευτών και των κάθε είδους ρουσφετιών.

- Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για να καλύπτει το δημόσιο όλες τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
 
Συνολικός αγώνας για μια πολιτική που να εξυπηρετεί τους εργαζομένους και όχι τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τα «προγράμματα σταθερότητας» της ΕΕ!

Σχόλια