ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ «ΞΕΝΙΑ

ΟΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ









Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την καταστολή του κινήματος υπεράσπισης του «Ξενία», του κινήματος υπεράσπισης των δημόσιων /ελεύθερων χώρων, της δημοτικής περιούσιας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Ένα αμεσοδημοκρατικό, μαχητικό ριζοσπαστικό κίνημα που έδωσε αξιοσημείωτες μάχες υπεράσπισης του δημοσίου χώρου από τα χέρια των ντόπιων και όχι μόνο «αρπακτικών» με πρωταγωνιστή την νυν δημοτική αρχή και στήριγμα την κυβέρνηση της ΝΔ.


Ένα κίνημα με καθοριστική συμβολή τον αγώνα της επιτροπής αγώνα πολιτών που μπλοκάριζε για χρόνια έργα που παραχωρούσε δημοτική περιούσια σε οικονομικά συμφέροντα, όπως ήταν η «πλατεία» των Ιωαννίνων, το «Ξενία», η «Όαση» και ο «ΚΤΕΛ» στην Παπανδρέου.


Μια πολιτικοκοινωνική συσπείρωση αγωνιστών-ων ευρύτερων χώρων από την βάση της σοσιαλδημοκρατίας έως τους αντιεξουσιαστές και αναρχικούς που απέδειξε πως η δύναμη βρίσκεται στους αγωνιζόμενους πολίτες και στις γενικές συνελεύσεις τους.


Αυτό το «επικίνδυνο» κίνημα έπρεπε να κατασταλεί και να απονευρωθεί στην συνέχεια. Αυτό συνέβη τον Ιούνη του 2008 με τις προληπτικές μηνύσεις, τα ματ, τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής και τους τραμπουκισμούς ρουφιάνων και σικιουριτάδων του Μήτση.


Ύστερα από 5 χρόνια οι γελοίες «προληπτικές» μηνύσεις του Μήτση δεν έχουν μπει στο αρχείο, όπως θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή, σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Αντιθέτως στις 21 Ιανουαρίου δικάζονται στο τριμελές εφετείο Ιωαννίνων οι 10 συλληφθέντες, αγωνιστές που συνεχίζουν να βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πρώτη γραμμή των κινημάτων.


Είτε αυτό είναι το εργατικό κίνημα, στην εποχή της δικτατορίας του προγράμματος σταθερότητας από το κεφάλαιο- ΕΕ- κυβέρνηση. Είτε το κίνημα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος με ανοικτό το θέμα της πλατείας «ΧΑΤΖΗ» και του «ΚΤΕΛ» και κερδισμένο ως σαν σημείο την «Όαση».


Είτε είναι ο «Δεκέμβρης» του 2008 και το κίνημα της νεολαίας, σε μια πολιτική συγκυρία αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της νεολαίας στην μόρφωση, στο πολιτισμό, σε μια εποχή καθολικής εμπορευματοποίησης του χώρου και του τόπου.


Είναι πολιτική αναγκαιότητα να ξαναεκφραστεί άμεσα και άπρακτα η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές-ες απ’ όλο τον δημοκρατικό λαό των Ιωαννίνων, απ’ τους μαζικούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Απαιτούμαι την άμεση απόσυρση των κατηγοριών στους αγωνιστές του «Ξενία». Οι αγώνες δεν δικάζονται-δεν δικάζονται- δεν καταδικάζονται.


Εάν κάποιος πρέπει να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορούμενου αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο Δήμαρχος Ιωαννίνων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο η δημόσια περιούσία και τα έργα να περάσουν σε χέρια ιδιωτών με τρόπο συχνά «σκοτεινό», με τελευταίο επεισόδιο η σύμβαση για το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ. Ενώ για μακρόν συνέχιζε να καλύπτει τις πολυοδομικές παραβιάσεις του «Grand Serai». Είναι από αυτή την άποψη αξιοπρόσεκτη-με το καλημέρα του 2010- η δίκη που πήρε αναβολή με κατηγορούμενο τον Δήμαρχο και μια δημοτική υπάλληλο για την άρνηση τους να δώσουν στοιχεία σε μέλη της «επιτροπής αγώνα πολιτών» για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της πλατείας,


Ο ρόλος της δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει περίεργος, κρατώντας εκατοντάδες εργαζόμενους όμηρους, μαζί με 76 άτομα με ειδικές ανάγκες, αυξάνοντας υπέρογκα το νερό και τα δημοτικά τέλη, υπερχρεώνοντας ταυτόχρονα το ταμείο του Δήμου. Αδυναμία οικονομικής διαχείρισης μαζί με ακροδεξιό λαϊκισμό ή κάτι άλλο;


Στο ειδώλιο πρέπει να καθίσει ο κ Μήτσης που όχι μόνο το ξενοδοχείο του λειτουργούσε και λειτουργεί με πολλά και ανοικτά πολυοδομικά προβλήματα, αλλά και γιατί ήταν ο «ηθικός αυτουργός» της διάπραξης του αδικήματος της ψευδούς καταμήνυσης, με την «προκάτ» μήνυση σε στοχοποιημένους αγωνιστές του «Ξενία».


Τέλος στο ειδώλιο πρέπει να καθίσει και να δικαστεί παραδειγματικά ο νεαρός που στο «Ξενία» υποδείκνυε αγωνιστές μαζί με τον πατέρα του που προκάλεσαν σοβαρές σωματικές βλάβες σε αγωνιστή(ακρωτηριασμός αυτιού). Ο ίδιος ήδη έχει καταδικαστεί για τις απροκάλυπτες και ιταμές επιθέσεις του σε δυο αγωνιστές-ες της επιτροπής αγώνα πολιτών, ο ένας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες


Τα ζητήματα όμως εν τέλει δεν λύνονται στα δικαστήρια, ούτε στα κοινοβούλια ή στα δημοτικά συμβούλια. Εκεί με φανερή την κυριαρχία / ηγεμονία της αστικής τάξης εκφράζεται ως ένα σημείο και η δυναμική των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Εκεί στο δρόμο, στο κίνημα, στην κοινωνική και πολιτική πάλη των εργαζόμενων και της νεολαίας διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για την δικαίωση του αγώνα των λαϊκών και εργατικών τάξεων. Εκεί κτίζεται και η προοπτική μιας δημοκρατίας /εξουσίας της ίδιας της εργατικής τάξης. η προοπτική μιας άλλης κοινωνίας πέρα από το κέρδος.




ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια