ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΙΚΑΝΕ....

Δελτίο τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τους αγώνες των απλήρωτων εργαζομένων.

Η ανεργία και η απλήρωτη εργασία εξελίσσονται σε δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι. Τα ποσοστά της ανεργίας συνεχώς αυξάνονται ασκώντας πίεση στους εργαζομένους προκειμένου να δέχονται όλο και περισσότερο επαχθείς όρους εργασίας χωρίς να αντιδρούνε. Παράλληλα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, καθώς είτε οι επιχειρήσεις που δουλεύουν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είτε στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και με την απειλή της απόλυσης, συνδυαζόμενη με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Τα παραδείγματα και στο νομό μας δεν είναι λίγα. Οι Σενεγαλέζοι που επί 7 μήνες δούλευαν απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι στα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, οι υπάλληλοι του δήμου στη ΔΕΤΑΙ μαζί με μια σειρά άλλων εργαζομένων που δεν έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις παραμείναν και στο ΔΗΜΟ παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.
Ειδικά οι δύο πρώτοι αποτελούν και ζωντανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εργοδοτική αυθαιρεσία με την ενορχήστρωση από την πλευρά της κυβέρνησης και στα πλαίσια της ένταξης της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης που έφερε το μνημόνιο στη χώρα μας και το ΔΝΤ μαζί με την ΕΚΤ να αποκτάνε έλεγχο της οικονομίας της χώρας.
Αποτελούν παράλληλα και παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν μέσα από τον αγώνα τους να κατακτάνε τα δικαιώματά τους κόντρα στις τάσεις της εποχής. Χαιρετίζουμε τόσο τον αγώνα των Σενεγαλέζων εργαζομένων, που με ηρωικό τρόπο κατάφεραν να πάρουν τα δεδουλευμένα 7 μηνών, όσο και των εργαζομένων στο ΑΤΛΑΝΤΙΚ, όπου οι πιέσεις τους οδήγησαν ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ των τελευταίων 4 μηνών, διατηρώντας τις δουλειές τους και τις συμβάσεις τους.
Αποτελούν την απόδειξη ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να επιφέρουν νίκες στην καθημερινότητα των εργαζομένων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αποδεικνύουν ότι σε συνθήκες μνημονίου αποτελεί περισσότερο από ποτέ αναγκαία η συλλογική πάλη τόσο σε κάθε εργασιακό χώρο, όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο μέχρι την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Αποτελεί περισσότερο αναγκαία από ποτέ η πάλη για ανατροπή ολόκληρου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που αν και σήμερα δείχνει το πιο βάρβαρο πρόσωπό του, σε όλη της ιστορία του σαν κύριο στόχο έχει την εξαθλίωση των εργαζομένων παράγοντας περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο.
Σε αυτά τα πλαίσια η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που συμπυκνώνεται στα εξής αιτήματα:
• Ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής του.
• Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους της χώρας.
• Αντικαπιταλιστική ρήξη και αποδέσμευση από ΟΝΕ, ΕΕ,
• Αναδιανομή εισοδήματος με σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
• Απαγόρευση των απολύσεων – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.



ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια