ΑΓΩΝΕΣ- ΣΩΜΑΤΕΙΑ- ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα αφεντικά, εδώ και πολύ καιρό , μέσω ΕΕ και των κυβερνήσεων έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις.

Οι επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα γέμισαν με εργαζόμενους που ενώ εργάζονται όσο και οι μόνιμοι , πληρώνονται με λιγότερα , έχοντας μειωμένα δικαιώματα.

Είναι αυτό που ονομάστηκε ευελιξία στην εργασία ή διαφορετικά αυτό που ονομάστηκε επισφάλεια στην εργασία. Συχνά αυτοί οι εργαζόμενοι-ες δεν έπαιρναν ούτε καν αυτά που ήταν τα νόμιμα , καθώς ήταν όμηροι στις ορέξεις και στους εκβιασμούς των αφεντικών.

Σήμερα, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, αυτή η τραγική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατάσταση, αποκτά δραματικές και ανθρωποφάγες καταστάσεις. Είναι γνωστή – στην Ελλάδα και τον κόσμο- η ηρωική μορφή της μετανάστριας , γυναίκας , εργαζόμενης , της Κ. Κούνεβας, που διεκδικώντας τα δικαιώματα της, δέχτηκε την δολοφονική επίθεση των μπράβων των αφεντικών.

Η ηρωική μορφή της , ο αγώνας έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας και ταξικότητας, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μάχιμου εργατικού κινήματος , λίγο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη. Ενός μάχιμου εργατικού κινήματος που συσπειρώνει εργαζόμενους στην ευελιξία και όχι μόνο , που διεκδικούν με τρόπο μάχιμο και ριζοσπαστικό τα δικαιώματα τους.

Αυτή η νέα κατάσταση που συνειδητοποιεί τους εργαζόμενους, εκτός από την κυβέρνηση και την ΕΕ , φοβίζει και μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τους εργατοπατέρες, που φοβούνται μην χάσουν τα προνομία και τα συμφέροντα τους.

Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των σωματείων έχει γράψει και υπερασπίζεται, μόνο τους μόνιμους, αποκλείοντας κάθε άλλη εργατική σύμβαση και συνθήκη(εποχιακοί, stage, ωρομίσθιοι, μετανάστες). Καθώς είναι φανερό εάν είχαν το δικαίωμα, αυτοί οι εργαζόμενοι με τα μειωμένα δικαιώματα, να είναι μέλη των σωματείων θα έμπαινε ζήτημα ισότητας δικαιωμάτων.

Κάτι που δεν το θέλουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, των τριτοβάθμιων Ομοσπονδιών και εν μέρει κάποιων πρωτοβάθμιων συνδικάτων και το πολεμάνε με όλα τα μέσα.

Δυο παραδείγματα ήρθαν στην δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. 1) Στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ – δηλαδή στο συνέδριο των εργαζόμενων στους δήμους- κόπηκαν όσα Σωματεία είχαν – σωστά εγγράψει τις ελαστικές μορφές εργασίας, όπως το Σωματείο των ΟΤΑ στα Γιάννενα. 2) Στο ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ, η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τον αποκλεισμό των ωρομισθίων από το γραφτούν στην ΕΛΜΕ.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως και σε δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις εν Ελλάδι οι γραφειοκράτες και οι εργατοπατέρες - κατά βάση του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και λιγότερο συχνά του ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ- εργάζονται συστηματικά για την διάσπαση και όχι για την ενότητα των εργαζόμενων. Εργάζονται συστηματικά και σε εντεταλμένη υπηρεσία για την περαιτέρω εξαθλίωση των ευέλικτων εργαζόμενων, δημιουργώντας «κάστες» εργαζόμενων. Παραδίδοντας τους ευέλικτους και επισφαλείς εργαζόμενους στην «ασφάλεια» των αφεντικών και των πολιτευτών.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤικαπιταλιστικής ΑΡιστερής ΣΥνεργασίας για την Ανατροπή καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια . Και μέσα από συνδικάτα , σωματεία , επιτροπές αγώνα να αγωνιστούν να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει Να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στην ελαστική εργασία, την απλήρωτη δουλειά, τις συμβάσεις γαλέρας, το αβέβαιο μέλλον. Με στόχο σωματεία και συνδικάτα που θα μάχονται για την κατάργηση των μισθολογικών διακρίσεων ανάλογα με τον τύπο, είδος σύμβασης, σχέσης εργασίας, τρόπου πρόσληψης και εθνικότητας και θα εγγράφουν και καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους ανά τόπου δουλειάς.

Τους καλεί στις ευρωεκλογές να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου που ψηφίζουν τους αντεργατικούς νόμους , την ΕΕ που προωθεί την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ευελιξία και την επισφάλεια. Να στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αγωνίζεται για μια αριστερά που δεν θα κλείνει το μάτι στο κυβερνητισμό στο όνομα των κινημάτων. Ούτε θα κλείνεται στο εαυτό του, υπερασπιζόμενο για την τιμή των όπλων τα εργατικά δικαιώματα.

Μια άλλη αριστερά κόντρα στην ΕΕ- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ, που θα δίνει όλη την ενέργεια του στην εμφάνιση ενός νικηφόρου εργατικού και λαϊκού κινήματος.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια