Για το Serai

SERAI ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΔ-ΓΚΟΝΤΑ

Καθημερινά η Γιαννιώτικη επικαιρότητα φέρνει στην επιφάνεια την τεράστια αποτυχία των μεγάλων έργων , της ιδιωτικοποίησης της Κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Τελευταίο μεγάλο ζήτημα που βγήκε στην επιφάνεια είναι επιβολή προστίμου 30000 ευρώ στο Grant Serai (πρώην Ξενία), γιατί διέθετε ληγμένα προϊόντα , αλλά και διότι στην πρώτη επίσκεψη αρνήθηκε να ελέγχει από τον ΕΦΕΤ. Ενώ δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας του καταστήματος εστίασης και δεν εφάρμοζε κάποιο σύστημα αυτοέλεγχου.

Θα μας πείτε τι νόμιμο έχει αυτή η επιχείρηση για να έχει και αυτά; Είναι αξιοσημείωτο˙ το αγαπημένο ξενοδοχείο του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου , η ναυαρχίδα των «μεγάλων έργων» της δημοτικής αρχής που επιβλήθηκε με την βοήθεια των ΜΑΤ , των δικαστηρίων και των τραμπούκων, είναι τίγκα στις παρανομίες.

Γνωστές βέβαια και στα Γιάννενα και στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά με υψηλή πολιτική κυβερνητική κάλυψη, που ως ένα σημείο προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ακόμη και οι θέσεις εργασίας ξεχάστηκαν από την πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Αλήθεια πόσες θέσεις και τι είδους θέσεις δημιούργησαν τα μεγάλα έργα της δημοτικής αρχής; Την ίδια στιγμή που το σύνολο των δημοτικών υπάλληλων και στο πρώην Ξενία πληρώνονται όπως λάχει και άμα λάχει. Όμηροι της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης.

Το Σερ(α)ι των αποτυχημένων μεγάλων έργων συνεχίζεται τόσο με την ΟΑΣΗ, όσο και με την πλατεία., την ταράτσα του πάρκινγκ και το ίδιο το πάρκινγκ. Μεγάλα έργα που θα στηριζόταν στο δυναμισμό της ιδιωτικής αποτυχίας, συγνώμη πρωτοβουλίας, θέλαμε να πούμε, που θα έφερνε ανάπτυξη, τουρίστες και θέσεις εργασίας,

Στην ΟΑΣΗ η ιδιωτική πρωτοβουλία άφησε πίσω της ένα ερείπιο, ένα «βομβαρδισμένο» τοπίο , προϊόν μιας βάρβαρης λεηλασίας , καθώς και περίπου 300.000 ευρώ χρέη στο Δήμο από ενοίκια. Ενώ στην πλατεία όχι μόνο μίκρυνε το συνολικό δημόσιο χώρο της πλατείας, αλλά τον μετέτρεψε και σε τόπο εμπορευματικών δραστηριοτήτων. Αλήθεια τι δουλειά έχει ένα μίνι λούνα παρκ και ένα παιδικό τρενάκι στην πλατεία που δεν είναι δωρεάν, μικραίνοντας ταυτόχρονα τον συνολικό δημόσιο χώρο;

Μια πλατεία, ταράτσα του πάρκινγκ, που «ομορφαίνει» από την χοντροκομμένη εθνικιστική παρέμβαση του αγάλματος του Πύρρου, που μοιάζει με ρωμαίο στρατιώτη αλλά και με τον νεαρό Μέγα Αλέξανδρο, τον «μεγαλύτερο» Έλληνα που υπήρξε ποτέ, σύμφωνα και με την τελευταία εθνικιστική στροφή τέως αμερικανοθραμένων εκσυγχρονιστών. Χουντική αισθητική, για χοντροκομμένους εθνικιστές και μιζαδόρους ολκής. Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία του Γκόντα, του Νομάρχη, του Περιφερειάρχη και των ομοίων του, επιχειρηματιών και πολιτικών.

Οικονομικά δε το πάρκινγκ δεν έχει προσφέρει τίποτε το σημαντικό έως τα τώρα στο Δήμο, οι τοπικές εφημερίδες μιλάνε για 20000 ευρώ έσοδα τα δυο τελευταία χρόνια. Ενώ δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα στο κυκλοφοριακό, απεναντίας εγκλωβίζει τα ι.χ στο κέντρο.

Δικαιώνοντας τους αγώνες των ενεργών πολιτών στα Γιάννενα˙ αγώνες με συγκρουσιακά και αντισυστημικά αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά Αγώνες που είχαν και έχουν ως πρωταγωνιστή τον κόσμο του αγώνα και ουδεμία πολιτική δύναμη δεν επιτρέπεται, για προεκλογικούς και μη λόγους, να θεωρεί πως ήταν αυτή ο πρωταγωνιστής.

Η αποτυχία των μεγάλων έργων δεν είναι απόρροια της ανικανότητας της δημοτικής αρχής, αλλά αποτέλεσμα της επιτυχίας της. Αυτό ήθελε να κάνει εξ αρχής η συγκεκριμένη δημοτική αρχή , μαζί με τους «κολλητούς» της και την κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό έκανε.

Ο στόχος της απλός και ξεκάθαρος. Ας αυξήσουμε τα πλούτη μας και ας καταστραφούν τα πάντα. Αυτό είναι η ανάπτυξη τους , η καπιταλιστική ανάπτυξη τους Κέρδη για λίγους , φτώχια για τους πολλούς , καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων.

Η απάντηση βέβαια δεν βρίσκεται στις «πράσινες» καπιταλιστικές λογικές, όπως προτείνουν λίγο, πολύ το ΠΑΣΟΚ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ούτε φυσικά σε μια πολιτική που δεν συνδέει το οικολογικό με το ταξικό σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική, όπως κάνει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια διαχειριστική δύναμη που μετράει τα κινήματα με μέτρο την κοινοβουλευτική προοπτική. Ούτε βέβαια σε λογικές που εμμένουν σε μια αναπτυξιολογία με ολίγο από «λαϊκή οικονομία», μένοντας εξω από τα κινήματα υπεράσπισης των ελεύθερων – δημοσίων χώρων και του περιβάλλοντος , όπως κάνει το ΚΚΕ,

Η απάντηση βρίσκεται σε μια αριστερά ανυπότακτη, αντάρτικη, ανατρεπτική. Σε μια αντικαπιταλιστική αριστερά που θα συνεισφέρει στην οικοδόμηση μετώπων αγώνα με στόχο την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων.

Μια αριστερά που θα τολμά να συγκρούεται στο δρόμο και στους χώρους εργασίας με τα αφεντικά, τα ΜΑΤ, τους ρουφιάνους και τους τραμπούκους Δίχως να μετατρέπει αυτούς τους αγώνες σε εκλογίστικα κοινοβουλευτικά παιχνίδια.

Μια αριστερή ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τις ανάγκες των εργαζόμενων, των πολιτών , του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Μια αριστερά που θα θέλει και θα μπορεί να τελειώνει μια και καλή με τα ΣΕΡΑΓΙΑ του κεφαλαίου , των μιζαδόρων , των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η πολιτική της ΑΝΤικαπιταλιστικής ΑΡιστερής ΣΥνεργασίας για την Ανατροπή(ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην οικοδόμηση αυτής της σύγχρονης Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Αριστεράς που χρειάζεται ο τόπος και οι εργαζόμενοι.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ιωαννίνων

Σχόλια