Ανακοίνωση για Μετανάστες/τριες

Εργαζόμενοι κι εργαζόμενες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει πραγματικό πογκρόμ, σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων που αναζητούν μια χαραμάδα ελπίδας και ζωής. Επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας, μαζικές απελάσεις, άνοιγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης, βασανιστήρια και φυλακίσεις, καταδίωξη σε στεριά και θάλασσα, αύξηση των ορίων κράτησης των προς απέλαση μεταναστών στους 18 μήνες, χαρακτηρισμός ως «επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» κάθε μετανάστη σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη 3 μόλις μηνών χωρίς καν να έχει καταδικαστεί!

Η κυβέρνηση που ηττήθηκε στις ευρωεκλογές παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει την οργή και την αγανάκτηση που γεννάει η πολιτική της, που φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και την νεολαία, με τις απολύσεις, τα κλεισίματα εργοστασίων και με τις επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες στο όνομα του «νόμου και της τάξης». Η πολιτική αυτή αποθρασύνει τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που παραληρούν ρατσιστικά και οργανώνουν επιθέσεις κατά των μεταναστών, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα και την Πάτρα, επιδιώκοντας «εθνικές εκκαθαρίσεις» ολόκληρων περιοχών. Πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε!

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, που στήριξε ως κυβέρνηση την πολιτική της «Ευρώπης-Φρούριο», δεν συγκρούεται με αυτές τις επιλογές και επιλέγει στάση άθλιας συναίνεσης, απαιτώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να «επιδείξει μηδενική ανοχή στους λαθρομετανάστες». Έτσι, ενισχύει τις ρατσιστικές συμπεριφορές και στρέφεται ενάντια στις κατακτήσεις των αγώνων του εργατικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης στους μετανάστες που κατάφεραν να ανοίξει η διαδικασία νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι – δεν θα αθωώσουμε την κυρίαρχη πολιτική!

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν φταίνε οι απολύσεις και η καπιταλιστική κρίση για την ανεργία, αλλά... οι ρακένδυτοι και πεινασμένοι Αφγανοί της Πάτρας. Δεν φταίει για την ακρίβεια και τη φτώχεια η κερδοσκοπία των ελληνικών και ξένων πολυεθνικών ομίλων, αλλά... οι πρόσφυγες πολέμου από το Ιράκ. Δεν φταίει για την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή και οι κυβερνητικές περικοπές, αλλά... οι Βουλγάρες καθαρίστριες. Δεν φταίνε για τις ιδιωτικοποιήσεις οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά... τα παιδιά από την Αφρική που ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί. Δεν φταίει για τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, η έλλειψη προσωπικού και η καθήλωση των κοινωνικών δαπανών, αλλά... οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες. Δεν φταίει για την υποβάθμιση των γειτονιών η τσιμεντοποίηση και οι εργολάβοι, αλλά... το παιδί του μετανάστη που έχει το θράσος να πάει σε μια παιδική χαρά….

Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι μετανάστες τα θύματα ληστρικής εκμετάλλευσης – εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

Κυβέρνηση, εργοδότες, ΜΜΕ και ρατσιστές κινδυνολογούν σε βάρος των μεταναστών: «μας παίρνουν τις δουλειές», «ρίχνουν τα μεροκάματα», «η οικονομία «μας» περνάει κρίση». Είναι ψεύτες και υποκριτές! Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια βολεύονταν, όταν οι μετανάστες δούλευαν με μεροκάματα 10 και 20 ευρώ. Από τους εργοδότες - βασανιστές στην Μανωλάδα μέχρι τους βιομηχάνους και που εφοπλιστές που αβγατίζουν τα κέρδη τους από το ξεζούμισμα των μεταναστών. Σήμερα η κρίση του καπιταλισμού χτυπάει ανελέητα όλους τους εργάτες, μετανάστες και ντόπιους. Οι 100.000 επιπλέον άνεργοι το 2009 δεν οφείλονται στους μετανάστες αλλά στους καπιταλιστές που κλείνουν τα εργοστάσια και την κοπανάνε για Βουλγαρία και Αλβανία, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Γι’ αυτούς τα σύνορα είναι ανοιχτά, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όχι...

Ούτε για την φτώχεια και τα χαμηλά μεροκάματα φταίνε οι μετανάστες. Αντίθετα, η μετανάστευση είναι στην ουσία μεταφορά εργατικών χεριών από μια χώρα σε μια άλλη, οι μετανάστες με την εργασία τους παράγουν πλούτο που δεν γυρνά καν στην χώρα προέλευσής τους, γιατί συνήθως την καρπώνεται η χώρα υποδοχής τους. Με τα χέρια των μεταναστών χτίστηκαν τα «οικονομικά θαύματα» του καπιταλισμού όπως η Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα οι λεγόμενοι «εθνικοί στόχοι», όπως η ένταξη στην ΟΝΕ και η Ολυμπιάδα, πραγματοποιήθηκαν χάρη στην εκμετάλλευση της κακοπληρωμένης, ανασφάλιστης εργασίας του πρώτου κύματος των μεταναστών, που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, καθώς πολλαπλασιάστηκαν τα εργατικά ατυχήματα επειδή δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι μετανάστες για τους ρατσιστές είναι χρήσιμοι όταν αποδέχονται τις πιο βαριές, βρώμικες, επισφαλείς και προσωρινές δουλειές, αλλά όχι όταν διεκδικούν το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Είναι βολικοί, όταν τρέχουν από πόλη σε πόλη σε εποχιακές δουλειές για να καλύψουν τις ανάγκες των εργοδοτών με το λιγότερο κόστος, αλλά είναι βάρος αν έχουν οικογένεια (για αυτό και τα αυστηρά μέτρα κατά της επανένωσης οικογενειών) και πολύ περισσότερο αν έχουν παιδιά με χαρτιά που φιλοδοξούν να δουλέψουν και να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους (για αυτό και δεν τους αποδίδεται ιθαγένεια). Είναι απαραίτητοι για να φουσκώνουν με τις εισφορές τους τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν μπορούν να έχουν αντίστοιχη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ούτε να μεταφέρουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στις χώρες τους. Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. προωθεί την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο, με το Σύμφωνο Σαρκοζί, την οδηγία της ντροπής και τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που απαγορεύουν τις μαζικές νομιμοποιήσεις και ενισχύουν τις μαζικές απελάσεις, που απαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών και ενισχύουν την κράτηση τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γι’ αυτό η Ελλάδα συναινεί στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Στο πρόσωπο των μεταναστών, οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις, και η Ε.Ε. χτυπάνε και όλους εμάς. Θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους.

Σήμερα μιλάνε για τους μετανάστες. Χθες μιλούσαν για τους καλοπληρωμένους δημοσίους υπαλλήλους που δεν δουλεύουν. Σιγοντάρουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, παλαιούς και νέους, εργαζόμενους και ανέργους. Τρέμουν την εργατική ταξική ενότητα. Για να μας κάνουν όλους μαζί πιο κακοπληρωμένους, περισσότερο ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα και χωρίς κυρίως το δικαίωμα του συλλογικού αγώνα για μια καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη!

Υπερασπίζουμε τους μετανάστες εργαζόμενους, γιατί αυτό είναι το ταξικό μας συμφέρον! Οι μετανάστες δεν είναι εδώ για τουρισμό. Πόλεμος, φτώχεια και δικτατορίες τους έχουν ξεριζώσει από τα σπίτια τους.

Μετανάστες γεννούν οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ

Είναι οι βόμβες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τώρα στο Πακιστάν, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ από τη Σομαλία μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που γέμισαν τα καράβια των δουλεμπόρων, τα νησιά της Ελλάδας, τα παραπήγματα της Πάτρας και τις γειτονιές της Αθήνας. Είναι η σφαγή στην Παλαιστίνη και οι τυχοδιωκτισμοί ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Γεωργία, που πύκνωσαν τις γραμμές των προσφύγων. Το 2001 ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή κατοχή στο Αφγανιστάν. Οι συλλήψεις των Αφγανών προσφύγων εκείνη τη χρονιά έφτασαν τις 2.234. Το 2006 συλλαμβάνονται 5.260, το 2007, 11.611 και το 2008, 25.577!

Είναι η ώρα να φωνάξουμε: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ! ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μετανάστες γεννά η σιωπηλή τρομοκρατία της φτώχειας

Είναι η φτώχεια στην οποία έχουν καταδικάσει οι ηγεμονικές καπιταλιστικές χώρες τον Τρίτο Κόσμο, που διαμορφώνει τα μεταναστευτικά κύματα. 200 σύγχρονοι Κροίσοι κατέχουν σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού απολαμβάνει το 70% του παγκόσμιου πλούτου. Όσο η ανθρωπότητα δεν κινείται σε μια κατεύθυνση ανακατανομής του πλούτου και κατάργησης της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα υπάρχουν μεταναστευτικά κύματα. Η «σιωπηλή τρομοκρατία» της φτώχειας καταδικάζει σε θάνατο 28.000 ανθρώπους την ημέρα στον πλανήτη, 850 εκατ. άνθρωποι (ανάμεσά τους 146 εκατ. παιδιά) πάσχουν από χρόνια πείνα, 2,6 δισ. άνθρωποι επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολ. την ημέρα, 1,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 113 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, 50 εκατ. είναι φορείς του AIDS και δεν διαθέτουν τα μέσα για οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Οι φτωχοί δεν είναι φτωχοί επειδή δεν θέλουν να δουλέψουν ή επειδή είναι κακορίζικοι, αλλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές που κάποιοι τους έκλεψαν. Όταν πατεντάρουν τους σπόρους και οι αγρότες εξαρτώνται από τις πολυεθνικές, όταν οι ιατρικές πατέντες αυξάνουν το κόστος των φαρμάκων, όταν τα προγράμματα σταθεροποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η εξυπηρέτηση του χρέους επιβάλουν ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τότε πώς να μην αυξάνονται τα κύματα των οικονομικών προσφύγων;

Μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργούν οι δικτατορίες που στηρίζουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο

Αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά του Πακιστάν ή δικτατορίες όπως της Αιγύπτου, βάζουν σε χιλιάδες ανθρώπους το δίλημμα εκτέλεση ή ξεριζωμός. Η στρατιωτική και πολιτική καταπίεση εθνικών ομάδων όπως οι Κούρδοι, δημιουργεί μαζικά κύματα πολιτικών προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπεύθυνη για το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα

Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια, γιατί προσπαθούν να φύγουν προς κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία τους το απαγορεύουν. Στην Πάτρα, ο καταυλισμός της ντροπής είναι αποτέλεσμα του Κανονισμού «Δουβλίνο 2», που δεν τους επιτρέπει να φύγουν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκεί ή να επιχειρούν να μπουν κρυφά σε πλοία και φορτηγά, με κόστος κάποιες φορές την ίδια τους τη ζωή. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές ήδη από το 1991. Την ίδια στιγμή το πολιτικό άσυλο έχει σχεδόν καταργηθεί. Το 2008, στην ΕΕ έγιναν συνολικά 240.000 αιτήσεις ασύλου από μετανάστες προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ (12%), τη Ρωσία (9%) και τη Σομαλία (6%). Εξετάστηκαν συνολικά 193.690 περιπτώσεις αιτήσεων ασύλου, εκ των οποίων απορρίφθηκε ποσοστό 73% (141.730 αιτήσεις). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα ποσοστά χορήγησης ασύλου είναι μηδαμινά. Το 2008 μόλις 14 θετικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, σε σύνολο 29.573 (0,05%) και 344 θετικές από τις 3.342 σε δεύτερο βαθμό, δηλ. για όσους αιτούντες δεν έχασαν την προθεσμία και έκαναν την προσφυγή. Επιπλέον, οι τραγικοί θάνατοι-δολοφονίες 3 μεταναστών έξω από το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη τους τελευταίους 10 μήνες, έρχονται να μας θυμίσουν την φρίκη και την βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να κάνουν αιτήσεις για άσυλο...

Όχι στον μύθο της «παρανομίας» και της εγκληματικότητας

Τα ρατσιστικά κηρύγματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ διογκώνουν τα στοιχεία της ανόδου της εγκληματικότητας και φορτώνουν τα πάντα στους μετανάστες. Πρόκειται για ιδεολογικό μύθο! Καταρχάς, όλοι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα θεωρούνται παράνομοι (εκτός αν είναι κάτοικοι της ΕΕ). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο 1975/91 μετέτρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών σε «λαθραίους». Σύμφωνα με εκείνο το νόμο θεωρήθηκε αδίκημα η εργασία μετανάστη χωρίς σχετική άδεια. Απαγορεύτηκε σε αυτούς που ζούσαν νόμιμα στην Ελλάδα να φέρουν τα παιδιά τους, αν αυτά είναι πάνω από 21 ετών. Μπήκαν περιορισμοί στον χρόνο παραμονής και στον τρόπο διαμονής για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές. Θεσπίστηκε η διαδικασία της απέλασης και φτιάχτηκαν τα «ειδικά σώματα συνόρων» για να κυνηγάνε «λαθρομετανάστες», πολλές φορές ακόμα και δολοφονώντας τους ή πνίγοντάς τους στο Αιγαίο. Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτάθηκαν από τότε, παρά το γεγονός ότι έκαναν λόγο για νομιμοποίηση, στη πράξη έδιναν μερική νομιμοποίηση μέσα από σκληρούς «όρους» και «προϋποθέσεις», κρατώντας σε συνεχή ανασφάλεια και ομηρία τους «νομιμοποιημένους» και αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών και προσφύγων στο καθεστώς της «παρανομίας».Ακόμα κι έτσι όμως, το ποσοστό της συμμετοχής των μεταναστών στην εγκληματικότητα είναι μικρότερο από το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν ως κομμάτι του πληθυσμού.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!

Όχι στα κλειστά σύνορα και στην Ευρώπη – Φρούριο που οικοδομεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στους μετανάστες και τους πρόσφυγες απλώνουμε συντροφικά το χέρι και τους προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά.

Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους διωκόμενους ανθρώπους που κατάφεραν να φτάσουν εδώ έχοντας περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, έχοντας κινδυνέψει να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου ή να διαμελιστούν στα ναρκοπέδια του Έβρου. Ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στο Αιγαίο Πέλαγος έφτασε τους 181. Στον Έβρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανασύρθηκαν 49 νεκροί, είτε από νάρκες είτε λόγω πνιγμού. Συνολικά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2008 τουλάχιστον 1.502 μετανάστες, από το 1988 τουλάχιστον 13.351 εκ των οποίων οι 5.131 έχουν εξαφανιστεί στην θάλασσα. Σε αυτό οδηγεί η πολιτική των «κλειστών συνόρων» για τους πρόσφυγες… Έχουν το θράσος να μιλάνε για αφύλακτα σύνορα και «ξέφραγο αμπέλι»! Τι θα ήθελαν δηλαδή; Εκτός από τα σιδερένια τείχη που ορθώνει η Ευρώπη-Φρούριο να υποδεχόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους με... κρεματόρια; Έχουν, ακόμη το θράσος να κραυγάζουν για «την βάρκα που γέμισε και δεν μας χωράει όλους». Ποσόστωση στον αριθμό που θα μπαίνουν στην Ελλάδα προτείνουν οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθώντας να συντάξουν πίσω από αυτήν την αντιδραστική γραμμή όλο το επίσημο πολιτικό σκηνικό. Ποιος όμως θα κρίνει πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε και με τι κριτήρια; Το κέρδος της μειοψηφίας που κυβερνάει ή οι ανάγκες των πολλών που παράγουμε όλο τον πλούτο γύρω μας; Αυτοί που θέλουν «ποσοστώσεις» μεταναστών, είναι οι ίδιοι που προτείνουν τις απολύσεις και την εργασία για ψίχουλα ως… απάντηση στην ανεργία. Αυτοί που λένε «να φύγουν οι μετανάστες για να βρουν δουλειά οι Έλληνες», είναι αυτοί που μεθοδεύουν τα κλεισίματα επιχειρήσεων, τις μετεγκαταστάσεις εργοστασίων σε χώρες φτηνού δυναμικού, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις περικοπές μισθών. Αυτοί που λένε ότι «δεν χωράνε άλλοι μετανάστες» είναι αυτοί που στηρίζουν εκείνες τις πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των ταξικών φραγμών, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που μας κάνουν να μη «χωράμε» σε αυτό τον τόπο.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!

· Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες! Να μην περάσουν τα απάνθρωπα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι επιχειρήσεις-«σκούπες» και οι απελάσεις.

· Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες.

· Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να φύγει από την αστυνομία η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

· Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες.

· Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», όπως και σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας.

· Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν.

· Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδία των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου.

· Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές, τάξεις ελληνικών για τους ενήλικες και, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια και καταπίεση, θα υπάρχουν αναγκαστικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στις μέρες μας, η ληστρική εκμετάλλευση της φύσης και οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, προσθέτουν και τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ντόπιοι και μετανάστες είναι κοινά και η λύση τους περνάει μέσα από τους κοινούς αγώνες μας. Η ύπαρξη χιλιάδων αστέγων που κοιμούνται στις πλατείες αποτελεί πρόβλημα έλλειψης των στοιχειωδέστερων δομών κράτους πρόνοιας. Όταν τα μεροκάματα είναι χαμηλά για τους εργάτες, Έλληνες και μετανάστες, αυτό αναδεικνύει τις συνέπειες της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και την ανάγκη ανάπτυξης εργατικών αγώνων για να σταματήσει ο νόμος της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις. Οι διαιρέσεις ανάμεσα στους εργαζομένους μόνο τους καπιταλιστές συμφέρουν, καθώς τις αξιοποιούν για να επιβάλουν συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.

Εάν παλέψουμε ενάντια στην αδικία και την ανισότητα, εάν αγωνιστούμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, εάν διεκδικήσουμε έναν κόσμο που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την ειρηνική συνύπαρξη και την αρμονική συμβίωση με τη φύση, σε τελική ανάλυση εάν αμφισβητήσουμε την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα σταματήσουμε να βλέπουμε πεινασμένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους να γεμίζουν πλατείες, λιμάνια και αποθήκες.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά, προτείνει να επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο. Της αδελφικής αλληλεγγύης, του κοινού ταξικού αγώνα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια στους λαθρο-εργοδότες, τους δουλεμπόρους, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Ενάντια σε αυτούς που κάνουν τους πολέμους και σκορπίζουν την φτώχεια και τη δυστυχία. Να αποκρούσουμε τη αντιμεταναστευτική και ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει πιστά τις πολιτικές της ΕΕ. Να απορρίψουμε την πολιτική της «μηδενικής ανοχής στους λαθρο-μετανάστες» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Να πούμε όχι στις ποσοστώσεις που ζητάει το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Αυτές οι πολιτικές, αυτός ο «πολιτισμός» είναι που οδηγούν στις φρικαλεότητες όπως αυτές της Μανωλάδας πρόσφατα, με τον δημόσιο θρασύδειλο βασανισμό μεταναστών εργατών.

Στην Ελλάδα έχουμε πλούσια παράδοση κοινών αγώνων Ελλήνων και μεταναστών, από την απεργία των Πακιστανών εργατών στην National Can το 1974, μέχρι την ηρωική δράση της Κωνσταντίνα Κούνεβα στον χώρο του προσωπικού καθαριότητας. Αυτοί οι αγώνες δεν έχουν επιτρέψει στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να σπάσουν την ενότητα των εργαζομένων και να εξαφανίσουν την ανθρωπιά. Έχουν οδηγήσει σε σημαντικές κατακτήσεις: Κατάργησαν στην πράξη μέσα στα νοσοκομεία, όλες τις ρατσιστικές εγκυκλίους που ανάγκαζαν τους γιατρούς να καταδίδουν στην αστυνομία τους «παράνομους» ασθενείς. Κατάφεραν να γράφονται τα παιδιά των μεταναστών στα σχολεία άσχετα με τα χαρτιά που έχουν. Να ζουν στις γειτονιές και στα χωριά πλάι πλάι με τους ντόπιους. Πολλοί μετανάστες είναι στα συνδικάτα και παλεύουν μαζί μας.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες των μεταναστών, την Αριστερά και τα κινήματα, να δώσουμε ενωτικά την μάχη σε αυτόν τον δρόμο. Για να σταματήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και την συναίνεση που δίνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για την ήττα της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής. Για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για άσυλο στους πρόσφυγες, για δικαίωμα επιλογής ελληνικής ιθαγένειας, για ελεύθερη μετακίνηση, για ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για τη συντριβή των ρατσιστικών, φασιστικών και ξενοφοβικών προκλήσεων του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και των νεοναζί.

Οι μετανάστες δεν είναι οι «άλλοι» που πρέπει να αγκαλιάσουμε. Είμαστε «εμείς», ένα κομμάτι μας, μιας προηγούμενης αλλά και πιθανά μιας επόμενης εποχής. Αυτοί που γέμισαν κάποτε τα καράβια για την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αργεντινή. Αυτοί που τραγούδησε ο Καζαντζίδης…

Σχόλια