Αριστείο βαρβαρότητας

Στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, στο Πανεπιστήμιο της αριστείας μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα; Μπα κάποιο λάθος θα έχει γίνει! Δεν μπορεί , δεν επιτρέπεταιμέσα στο ναό του πνεύματος, της γνώσης και του πολιτισμού, εργοδότης να δέρνει εργαζόμενη!!!!! Και όμως όλα αυτά δεν είναι ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης , αλλά μια τραγική και βάρβαρη αλήθεια.


Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η εργοδότης-εργολάβος εταιρίας καθαρισμού επιτέθηκε και ξυλοκόπησε εργαζόμενη καθαρίστρια γιατί αρνήθηκε- αυτό που μάλλον αποτελεί το κρυφό μαφιόζικο νόμο των δουλεμπόρων/εργολάβων- ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.


Τελικά στο χώρο του Πανεπιστήμιου, όπως και στον Νοσοκομείο, όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ο νόμος των δουλεμπόρων - εργολάβων είναι ξεκάθαρα κυνικός: Οι εκβιασμοί, οι υποχρεωτικές υπογραφές πριν πιάσεις δουλειά σε λευκά χαρτιά με ανοιχτές ημερομηνίες, με υπογραφές ότι απολύεσαι με τη θέλησή σου, ότι πήρες την άδειά σου, ότι πήρες αποδοχές παραπάνω από τα λεφτά που σου δίνουν, ότι πήρες τα δώρα και τις υπερωρίες που δεν σου έδωσαν ποτέ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πιάσεις ή να μείνεις στην δουλειά.


Η εργαζόμενη στην εργολαβία καθαρισμού πλήρωσε την ανυπακοή της να συμβιβαστεί με ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που στην καλύτερη των περιπτώσεων θυμίζει δουλοπαροικία και στην χειρότερη θυμίζει σκέτη δουλεία. Εάν η ηρωική Κούνεβα έβγαλε την πικρή και αδυσώπητη πραγματικότητα στην φόρα, θα πρέπει μάλλον να υπάρχουν χιλιάδες Κούνεβες για να αλλάξει το πράγμα. Καθώς αυτό το σύστημα της ευέλικτης εργασίας, των εργολάβων, υπεργολάβων και του εργασιακού δουλεμπορίου προωθήθηκαν με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Το σύγχρονο εργολαβικό δουλεμπόριο των εργασιακών σχέσεων δεν είναι μεμονωμένες αυθαιρεσίες «κακών» αφεντικών. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Ένα πρωτόγονο και βάρβαρο εργασιακό σύστημα που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ύστερα από οδηγίες της ΕΕ και είχε και έχει την ανοχή των ηγεσιών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως εξάλλου αποδείχτηκε και από την ένοχη σιωπή της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της Κούνεβα.


Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Είναι μια κατάσταση, ένα έγκλημα που χειροτερεύει συνολικά τους όρους εργασίας όλων μας. Ήρθε η ώρα την απάντηση να δώσει το εργατικό κίνημα που δεν σιωπά μπροστά στο έγκλημα, που θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλος για να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελαστικής εργασίας, να τελειώσει μια για πάντα το δουλεμπόριο των εργαζομένων, αλλά και για να αμείβονται αξιοπρεπώς οι εργαζόμενοι, έχοντας πλήρη και μόνιμη απασχόληση, με πλήρη ασφάλιση. Το εργατικό κίνημα οι προοδευτικοί άνθρωποι, η αριστερά να μην σωπάσουν , να πάρουν θέση, να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο δουλεμπόριο και στην εργασιακή βαρβαρότητα.


Άμεσα πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς της βαρβαρότητας και της δουλοπαροικίας των εργασιακών σχέσεων. Άμεσα η πληρωμή του προσωπικού των εταιριών καθαρισμού πρέπει να γίνεται με ευθύνη των ΔΕΚΟ, του Πανεπιστημίου και των Δημοσίων ιδρυμάτων, διαμέσου των τραπεζών ή απευθείας στους εργαζόμενους και όχι διαμέσου των δουλεμπόρων εργολάβων.


Άμεσα να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ευέλικτης εργασίας , σε συμβάσεις πλήρους και μόνιμης απασχόλησης. Άμεσα να επιστρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς όλες οι λειτουργίες που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους. Άμεσα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και διορισμοί προσωπικού καθαριότητας.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια