17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

10:00πμ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Διανύουμε μια περίοδο που σαν κύριο χαρακτηριστικό έχει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις αυτής τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στην καθημερινότητά μας. Καθημερινά Ε.Ε. κυβέρνηση και «έγκυροι αναλυτές» προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να μας προετοιμάσουν για τα επερχόμενα μέτρα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για το ξεπέρασμα της κρίσης πρέπει να υποστούμε θυσίες στους μισθούς, στις συντάξεις, στους όρους εργασίας μας. Όλες τις «μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε η ΝΔ έρχεται σήμερα να τις ολοκληρώσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές ότι μπαίνουμε σε περιόδους ανάκαμψης της κρίσης και χρειάζεται να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή, η κατάρρευση μιας ολόκληρης οικονομίας όπως αυτής του Dumbai έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Σε αυτό το περιβάλλον βλέπουμε και στην Ελλάδα την επίσημη ανεργία να φτάνει σε διψήφια νούμερα, τους μισθούς και τις συντάξεις να παγώνουν, τη φορολογία των εργαζομένων να μεγαλώνει, επιχειρήσεις και εργοστάσια να κλείνουν και  χιλιάδες εργαζόμενους να απολύονται τόσο στο δημόσιο (stage, συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι), όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι νέες εξαγγελίες για αλλαγές στο ασφαλιστικό, στον τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο, το πάγωμα των προσλήψεων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Στις 17 του μήνα κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός. Είναι άλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας που βάζει στο κέντρο του την περικοπή των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος, πράγμα που σημαίνει περικοπή του κράτους πρόνοιας, και επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά μας και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση που αναφέρουμε και παραπάνω. Ένας προϋπολογισμός που σηματοδοτεί ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας.

Τα παραδείγματα στο νομό μας δεν είναι και λίγα. Οι εργαζόμενοι στον Άκμωνα και στο Γιαννέτα και στη ΣΒΕΚΙ παραμένουν απλήρωτοι. Τα προβλήματα συνεχίζονται και στο εργοστάσιο Καρυπίδη, τα πλαστικά Θράκης απέλυσαν δύο εργαζομένους, ενώ στη SPIDER γίνεται προσπάθεια για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. 

Σε όλη αυτή την κατάσταση ο επίσημος κυβερνητικός συνδικαλισμός κωφεύει. Σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέχει και εναντιώνεται σε όλες τις μάχες που δίνει το εργατικό κίνημα.

Ήταν απών στους λιμενεργάτες και τις κινητοποιήσεις τους, ενώ κράτησε εχθρική στάση απέναντι στους εργαζόμενους στα stage και του συμβασιούχους και ωρομίσθιους. Αποκορύφωμα της στάσης αυτής είναι και η άρνηση της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία και πορεία την ημέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού, όπως κάνει κάθε χρόνο. Στα πλαίσια αυτά χαιρετίζουμε την προσπάθεια των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών που πήραν την πρωτοβουλία να προκηρύξουν την απεργία αυτή και την κινητοποίηση. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία αυτή. Καλούμε όλα τα σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα να πάρουν αποφάσεις υπέρ της απεργίας. 


Θεωρούμε σημαντικό στην απεργία αυτή να πραγματοποιηθεί μια κοινή πορεία όλων των σωματείων, των φορέων και των δυνάμεων που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Μια μεγάλη απεργία και πορεία που θα δώσει την πρώτη μεγάλη απάντηση στις επιθέσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Ø      Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Ø      35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών.
Ø      1400 ευρώ κατώτατος μισθός.
Ø      Επίδομα ανεργίας στο βασικό μισθό για όλους τους ανέργους.
Ø      Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ø      Κρατικοποίηση όλων των εργοστασίων που κλείνουν, με κατάσχεση της περιουσίας των ιδιοκτητών.
Ø      Κρατικοποίηση των τραπεζών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Ø      Απαγόρευση της υπενοικίασης των εργαζομένων.
Ø      Κατάργηση των προγραμμάτων stage και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά. Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων τους. Κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών για όσο καιρό έχουν δουλέψει. Εγγραφή τους στα συνδικάτα.
Ø      Αορίστου χρόνου συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια