«Όχι στην κοροϊδία»

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις τιμές γάλακτος
dodoni_kthnotrofoi 
Ως κοροϊδία, χαρακτηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων τις τιμές που έδωσε η ΔΩΔΩΝΗ στους παραγωγούς γάλακτος. Τιμές που, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν, όχι μόνο δεν καλύπτουν το εισόδημα του αγροτοκτηνοτρόφου, αλλά  δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής και που σε ό,τι αφορά στο αγελαδινό γάλα, βρίσκονται και αριθμητικά χαμηλότερα από πέρσι.

«Η ΔΩΔΩΝΗ και με την νέα διοίκηση της νέας κυβέρνησης αντί να αποτελέσει το «πολιορκητικό κριό» των συμφερόντων του μικρομεσαίου κτηνοτρόφου ενάντια στα συμφέροντα των καρτέλ γάλακτός μετατρέπεται στον «δούρειο ίππο» τους», τονίζει η ανακοίνωση και συμπληρώνει «Αντί να αποτελέσει «όχημα» πραγματικής ενίσχυσης του κτηνοτροφικού εισοδήματος και της κτηνοτροφικής παραγωγής, έτσι ώστε να μην ερημώσει η ύπαιθρος, με τις τιμές που δίνει τα τελευταία χρόνια δίνει και αυτή «την χαριστική βολή» στην μικρομεσαία αγροτιά».
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως με τις  υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες η ΔΩΔΩΝΗ μόνο αυτό τον ρόλο μπορούσε να παίξει, αφού, όπως σύμφωνα με την ανακοίνωση, η  νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την πολιτική της ΝΔ, κάτω από τις επιταγές της ΕΕ, των καρτέλ γάλακτος και του κεφαλαίου, έχει στόχο την συγκεντροποίηση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, το οποίο περνάει μέσα από την καταστροφή της μεγάλης μάζας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας.
«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι βγάζοντας τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο του αγώνα και μαζί με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργήσουν ένα μέτωπο αγώνα», σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλώντας την εργατική τάξη να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή που περνάει μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος τους. Τέλος προτείνει την μετατροπή της ΔΩΔΩΝΗ και των άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς κάτω από εργατικό έλεγχο.

Σχόλια