Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
 ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ 6ΜΜ


Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και τη ψήφο των μεταναστών εμφανίζεται σαν μια μεγάλη «αλλαγή σελίδας» από τις πολιτικές του παρελθόντος. Η κυβέρνηση μάλιστα πλάι στη συναίνεση που απαιτεί για να επιβάλει αντεργατικά μέτρα όπως αυτά που σχεδιάζουν τραπεζίτες και ΕΕ με το "Πρόγραμμα Σταθερότητας" και τον "Καλλικράτη" ελπίζει ότι θα της αποδώσουμε εύσημα κοινωνικής ευαισθησίας.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποτάξουμε στις κυβερνητικές παραχωρήσεις με το σταγονόμετρο το κίνημα που συγκρούστηκε με τις ρατσιστικές θηριωδίες της ΝΔ, με τις δολοφονίες μεταναστών, τις επιχειρήσεις σκούπα της Αστυνομίας, τα βασανιστήρια στα Αστυνομικά Τμήματα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας μετανάστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα και τις άθλιες συνθήκες δουλεμπορικής εργασίας, τις επιθέσεις των φασιστών στις γειτονιές.

Πρέπει να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα για να εμποδίσουμε τη διάσπαση της εργατικής τάξης με βάση τη καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία και να απαιτήσουμε πλήρη δικαιώματα εφ άπαξ και όχι…σε μικρές δόσεις κάθε μία δεκαετία η εικοσαετία. Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα για είκοσι και παραπάνω χρόνια και φτάνουν το ένα εκατομμύριο αξίζουν να έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες σαν κι αυτές που καταχτήσαμε με τους αγώνες μας και όχι να ζουν σε καθεστώς παρανομίας, μαύρης εργασίας και υπερεκμετάλλευσης. Γιατί όπου επικρατεί ο ρατσισμός και οι διακρίσεις περνάει η διάσπαση, δυναμώνουν τα αφεντικά και χτυπιούνται τα μεροκάματα και οι δουλειές μας. Αντίθετα με την ενότητα και τον κοινό αγώνα όλοι μαζί υπερασπίζουμε τα δικαιώματα μας.

Οι είκοσι μετανάστες που πνίγηκαν στο Αιγαίο και οι βασανισμένοι στο ΑΤ Ακροπόλεως μας θυμίζουν ότι η πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών δεν απέχει από την κόλαση ούτε αλλάζει με την συγνώμη και τις δηλώσεις συμπάθειας των υπουργών.Μεγάλη μερίδα των μεταναστών που ζει και εργάζεται επί πολλά χρόνια στη χώρα μας δεν έχει κατορθώσει να νομιμοποιηθεί ή έχει εκπέσει από το καθεστώς νομιμότητας λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά ένα εργαλείο καταπίεσης και διόγκωσης της ανασφάλειας ήταν η πολιτική απέναντι στα παιδιά των μεταναστών (νόμιμων ή παράνομων). 

Τα παιδιά των μεταναστών παρότι γεννιόνταν στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν (όσα μπορούσαν) ελληνικά σχολεία δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, τα περισσότερα δε από αυτά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν καμία ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μην τους αναγνωρίζεται κανένα κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα σε καμία χώρα του κόσμου. Χωρίς δεσμό με καμία χώρα ή έστω έχοντας ένα εντελώς τυπικό δεσμό με τη χώρα καταγωγής των γονιών τους με την οποία καμία σχέση δεν είχαν –και στην οποία δεν μπορούσαν άλλωστε να επιστρέψουν- παρέμεναν και αυτά και οι γονείς τους όμηροι των διαθέσεων του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Καιρός ήταν λοιπόν να σπάσει η ρατσιστική λογική του «Έλληνας γεννιέσαι-δεν γίνεσαι» που είχε αποκρυσταλλωθεί με τον ισχύοντα κώδικα ιθαγένειας και αποτελούσε θεσμικό προπύργιο της μετεμφυλιακής ακροδεξιάς.  Για ζητήματα όμως αυτονόητα όπως το δικαίωμα στην ιθαγένεια για παιδιά που γεννήθηκαν και σπούδασαν στη χώρα η το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αντί να κατοχυρωθούν μπαίνουν απευθείας στη κλίνη του Προκρούστη για κουτσούρεμα! Την ώρα που ο αριθμός των παιδιών πλησιάζει τις 300.000 το νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση που επιβάλει απατώντας οι γονείς να είναι «νόμιμοι» στερεί τη δυνατότητα για ιθαγένεια στην μεγάλη πλειοψηφία. Διότι οι παραλογισμοί του συστήματος «νομιμοποίησης του ΠΑΣΟΚ το 1997 και της ΝΔ το 2005 έχουν αφήσει χωρίς χαρτιά σχεδόν 200.000 μετανάστες μακράς διάρκειας παραμονής ενώ 170.000 έχασαν για λίγα ένσημα την ανανέωση των αδειών.

Την ίδια ώρα το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες μη ελληνικής καταγωγής δίνεται 76.000 μετανάστες μόνο. Αντίστοιχα το δικαίωμα πολιτογράφησης συναντάει τόσα εμπόδια όσα και η προσπάθεια των πρώτων μεταναστών που πήραν άδεια παραμονής. Πολλά εμπόδια και ένα χαράτσι χιλίων ευρώ!Στη πράξη μια ελάχιστη μειοψηφία των μεταναστών που ζουν εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μπαίνουν σε αυτές τις ρυθμίσεις του. Η συντριπτική πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται με τις ρατσιστικές διακρίσεις και το άθλιο κυνηγητό της Αστυνομίας, με τους πνιγμούς δεκάδων μεταναστών στα σύνορα όπως έγινε τις τελευταίες μέρες. Το ΠΑΣΟΚ αντί να διευρύνει τα δικαιώματα καθιστώντας τα πλήρη και για όλους στη πράξη διασπά παραπέρα τους μετανάστες σε «νόμιμους» και «παράνομους» δίνοντας στους πρώτους συμβολικά δικαιώματα και στους δεύτερους απελάσεις και διώξεις.

Είναι μια πολιτική που συμπληρώνει τα μέτρα καπιταλιστικής εξόδου από τη κρίση φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας τις συνέπειες της κρίσης.Η ΝΔ έτρεξε να πάρει αγκαλιά το ΛΑΟΣ για να οργανώσουν μαζί μια χυδαία ρατσιστική εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών. Το ΛΑΟΣ με θράσος μιλάει για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος» και υποκριτικά απαιτεί δημοψήφισμα όταν το όραμα του είναι η συντριβή κάθε εκλογικής διαδικασίας όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές της χούντας και της φασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου που στεγάζει. Ο ρατσιστικός κατήφορος του σταματά μόνο με την ανάπτυξη του κινήματος των εργατών και της νεολαίας που γεννάνε την ελπίδα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και που για τη διαιώνιση της στηρίζεται στη διάσπαση των εργατών. Γι αυτό και όλοι αυτοί επιδιώκουν να μετατρέψουν στους μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους για τα αδιέξοδα του χρεοκοπημένου συστήματος τους.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες των μεταναστών, την Αριστερά και τα κινήματα, να δώσουμε ενωτικά την μάχη σε αυτόν τον δρόμο. Για την ήττα της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής. Για νομιμοποίηση των μεταναστών/άσυλο στους πρόσφυγες/δικαίωμα επιλογής ελληνικής ιθαγένειας/ελεύθερη μετακίνηση/ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για την συντριβή των ρατσιστικών, φασιστικών και ξενοφοβικών προκλήσεων του ΛΑΟΣ και των νεοναζί. 

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ! 

-          Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. 

-          Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας κλπ. 

-          Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προυποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες. 

-          Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να φύγει από την αστυνομία η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου-          Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες. 

-          Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», όπως και σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας.

-          Να καταργηθεί η FRONTEX,το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν.
 

Σχόλια