Και όμως μπορούμε να νικήσουμε…. Όλοι στο δρόμο του αγώνα


Συγκέντρωση- πορεία 17/1/12 18.30- περιφέρεια Ιωαννίνων(πρώην νομαρχία) 



Την Τρίτη 17/1 διαδηλώνουμε ενάντια στα κλεισίματα, τις απολύσεις και τις περικοπές των μισθών. Τα ψέμματα της κυβέρνησης και της τρόικας καταρρέουν. Τόσο καιρό μας έλεγαν ότι φταίει το "υπερτροφικό" δημόσιο και τώρα βάλθηκαν όλοι μαζί να τσακίσουν τους εργαζόμενους στο ιδιωτικό για να σώσουν τα κέρδη των αφεντικών. Τόσα χρόνια τα κέρδη των εταιριών ιδιωτικοποιούνταν ενώ σήμερα οι ζημιές κοινωνικοποιούνται.  





Τα στοιχειά, όσο δραματικά και να είναι, δεν μπορούν να ακουμπήσουν την τραγικότητα των συνθηκών, δεν μπορούν να ακουμπήσουν το τι νιώθουν οι άνεργοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι μικρέμποροι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, οι κτηνοτρόφοι που πεινάνε μαζί με τα ζωντανά τους.

Περιγράφουν σε ένα σημαντικό βαθμό  όμως  μια πραγματικότητα που κάνεις πλέον δεν μπορεί  να αποφύγει, όσο ψηλά και αν βρίσκεται: Η ανεργία έφτασε στο 18,2%, στην Ήπειρο βρίσκεται στο 18,7. Με πραγματικά νούμερα οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 900000 και σύντομα θα ξεπεράσουν το 1000000. Φυσικά τα πραγματικά νούμερα είναι μεγαλύτερα καθώς έχουμε και αυτούς τους άνεργους που έχουν πάψει να ψάχνουν για εργασία και έχουν ξεγραφεί από τον ΟΑΕΔ. Ενώ εργαζόμενοι θεωρούνται και αυτοί που κάνουν ένα, δυο και τρία μεροκάματα το μήνα και τα δηλώνουν, οι της μερικής απασχόλησης ακόμη και οι «εργαζόμενοι» της «εθελοντικής» εργασίας στους Δήμους- όπως των Ιωαννίνων- μέσω ΜΚΟ..τι τραγική ειρωνεία και αυτή…


Ας δούμε κάποια αλλά στοιχεία που προκαλούν σοκ και δέος:  Οι καταγγελίες για την μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων  ξεπέρασαν τις 10000, στην περιοχή μας τις 1500, που συν τις άλλοις θεωρείτε αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, αλήθεια τι έκαναν οι δικαστικές αρχές περί αυτού; Ο εν λόγω αριθμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα καθώς χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που είτε από τον φόβο της απόλυσης, είτε από την κατανόηση της αδυναμίας(κυρίως στα μικρομάγαζα)  δεν κατήγγειλαν το  γεγονός.

 Εξάλλου είναι γνωστό πως είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν μήνες. Στην περιοχή μας αν εξαιρέσεις την ΔΩΔΩΝΗ και τις εταιρίες εμπορίας νερών ελαχιστότατες είναι οι εταιρείες που πληρώνουν ή πληρώνουν στην ώρα τους, τους εργαζόμενους.  

Έτσι φτάνουμε στο σημείο οι φτωχοί να ξεπέρασαν τα 3000000, ενώ το 76% των νοικοκυριών αδυνατεί να αντεπεξέρθει στις στοιχειώδης βιοτικές ανάγκες τους. Και μέσα σε αυτό το χαμό και τον οδυρμό η ΔΕΗ στέλνει ειδοποιητήρια για να κόψει το ρεύμα σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με ή χωρίς το χαράτσι, αυξάνοντας την τιμή της κιλοβατώρας. Η δε κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ συνειδητός εκφραστής των ντόπιων και ξένων αφεντικών, της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει βάλει ως στόχο το κατώτερο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 13 και 14 μισθό.  Στοχεύοντας σε μια  «κινεζοποίηση» των εργασιακών μας σχέσεων. 

Φυσικά υπάρχει και η εικόνα των μικρών και μεγάλων εργατικών αγώνων που χρειάζεται να συντονιστούν πανεθνικά. Η τηλεοπτική εικόνα των απεργών του ΑΛΤΕΡ, των απεργών της χαλυβουργίας, των εφημερίδων της Ελευθεροτυπίας και του κόσμου του Επενδυτή… και ο απεργιακός  χορός καλά κρατεί.

Με την ΓΣΕΕ-γνωστό το παιχνίδι της βέβαια- σε αντίθετη ρότα να προχώρα σε παζάρια με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ για το τι θα κοπεί, δίχως να μπαίνει πρωτοπόρα στο συντονισμό και την κλιμάκωση. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η παναττική απεργία στις 17 Γενάρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία πρώτη μεγάλη απάντηση των εργαζόμενων απέναντι στον νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν για λογαριασμό των δυνάμεων του κεφαλαίου η τρόικα και η τρικομματική κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους θα βαδίσουν στον αταλάντευτο δρόμο των χαλυβουργών, των εργαζόμενων στο ALTER και τους άλλους χώρους που βρίσκονται σε αγώνα.  Απεργία που υπήρξε αποτέλεσμα της  πίεσης των "από τα κάτω" και του απεργιακού κύματος το προηγούμενο διάστημα 

Παίρνοντας οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τον αγώνα, υψώνοντας  το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής.  Με στόχο την ανατροπή  την κυβέρνηση του τραπεζίτη. Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας πήραν με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.

 Με στόχο να βγούμε από την ΕΕ-ευρώ. Να κρατικοποιηθούν  οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις ή όσες επιχειρήσεις κλείνουν, λειτουργώντας τες με εργατικό έλεγχο. Απαγορεύοντας την εξαγωγή κεφαλαίων και χρήματος για να «ζεσταθεί» η αγορά.  Απαγορεύοντας τις απολύσεις, καταργώντας το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα  που είναι σε βάρος των εργαζόμενων της εταιρίας που μπαίνει στο άρθρο 99.  Την χασούρα τους δεν μπορούν να την επωμίζονται οι εργαζόμενοι.

Αυξάνοντας και όχι μειώνοντας τους μισθούς, τις συντάξεις και το ταμείο ανεργίας. Μειώνοντας τις ώρες εργασίας για να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι. Να σταματήσει η μερική απασχόληση και το δουλεμπόριο μέσω ΜΚΟ.

 Μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας σε Δήμους-δημόσιο- ιδιωτικό τομέα. η κοινωνική αλληλεγγύη στα χέρια των εργαζόμενων και των σωματείων..όχι στα φτωχομάγαζα των Δήμων-εκκλησιά και «φιλανθρωπικών» ΜΚΟ.

 Πάγωμα τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Να απαγορευτεί το κόψιμο στο ρεύμα στους φτωχούς εργαζόμενους, μικρέμπορους και άνεργους. Να σταματήσει η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια σε εργαζόμενους, μικρέμπορους και φτωχομεσαίους αγρότες.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε  στην  πανεργατική συγκέντρωση- πορεία του συντονιστικού σωματείων νομού Ιωαννίνων στις 17 Ιανουαρίου 6.30 μμ από την περιφέρεια(πρώην Νομαρχία)   

Ιωάννινα 13/1/12

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχόλια