Μια φορά κι έναν καιρό….είχαμε ένα Δημόσιο νοσοκομείο και τέσσερα κέντρα υγείας…


Κάπως έτσι μπορεί ν’  αρχίζει ένα παραμύθι  που θα λένε οι  γιαγιάδες από τη Πρέβεζα, τη Φιλιππιάδα, τη Πάργα, το Καναλάκι και το Θεσπρωτικό  στα εγγόνια τους ……..
Όποιος βρεθεί τούτο τον καιρό στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας θα αισθανθεί ότι ο χώρος  της Δημόσιας  Υγείας και ιδιαίτερα οι μονάδες του ΕΣΥ υποβαθμίζονται,  συρρικνώνονται  , καταρρέουν , σε κάποιες μπαίνει λουκέτο   και οι υπηρεσίες  όσων εξακολουθούν να λειτουργούν εμπορευματοποιούνται και γίνονται   σχεδόν απαγορευτικές  για ένα μεγάλο τμήμα  του πληθυσμού.

Αυτά οφείλονται 
1.στις  τεράστιες περικοπές επιχορηγήσεων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας  από τον κρατικό προϋπολογισμό, που οδηγούν  α)σε  ελλείψεις υγειονομικού υλικού β)σε αδυναμία κάλυψης λειτουργικών τους  αναγκών  και γ)έλλειψη βασικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την φροντίδα των ασθενών
2. σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται τα έξοδα περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών , όταν οι πολίτες έχουν πολλαπλά  προπληρώσει την περίθαλψή  τους.
3. Στην  ακολουθούμενη  πολιτική  αριθμητικής συρρίκνωσης του προσωπικού των νοσοκομείων, με την σχεδόν απαγόρευση προσλήψεων.

Αυτά ισχύουν  στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας.

Τελικό αποτέλεσμα: Ασθενείς συμπολίτες μας  να υποβάλλονται σε διαρκή οικονομική αιμορραγία. Τα Κέντρα Υγείας του νομού μας να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης ούτε στις  ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού του χώρου ευθύνης τους. Προσωπικό των Κέντρων Υγείας να μετακινείται, από Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο ή από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας για κάλυψη βασικών αναγκών του σε στελέχωση, οδηγώντας όμως με τη σειρά του σε αποδιοργάνωση υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας και σε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών . Κλάδοι και υπηρεσίες του Νοσοκομείου να είναι στελεχωμένοι οριακά ή και κάτω από το όριο ασφάλειας, με αποτέλεσμα εξοντωτικοί ρυθμοί εργασίας για το προσωπικό αλλά και ταλαιπωρία για τους χρήστες υπηρεσιών. Να ελλοχεύει  ο κίνδυνος  να εμπλακούν  εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες σε μια διαδικασία τοπικιστικών και συντεχνιακών συγκρούσεων.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ,νέοι και νέες.
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα και η ελεύθερη  δωρεάν πρόσβαση σε  υπηρεσίες περίθαλψης είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και υποχρέωση της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., του Παπαδήμ(ι)ου, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει  να μεταφέρει τα «βάρη»  της καπιταλιστικής κρίσης στις «πλάτες»  των εργαζομένων , δεν έχει  κανένα πρόβλημα να διαλύσει   κάθε υγιή  ιστό του ΕΣΥ . Το Κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν θέλουν  απαξιωμένες τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας και εξαθλιωμένο το προσωπικό  τους, για να αποτελέσουν  ένα ελκυστικό  πακέτο για κερδοφόρες επενδύσεις ξένων και ντόπιων  επιχειρηματικών ομίλων  .

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ,νέοι και νέες.
Για να μη βγει λοιπόν   αληθινό το παραμύθι που αναφέραμε στην αρχή και για να ζήσουμε όλοι  μας καλύτερα…Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, παρά η ανάπτυξη ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα είναι ανάγκη η δημιουργία ενός μετώπου πάλης στο νομό μας από σωματεία , φορείς, εργαζομένους, συνταξιούχους, ανέργους, αγρότες αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες, που θα διεκδικήσει το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους ,που θα διεκδικήσει την  πλήρη στελέχωση και την αναβάθμισή της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας για να παίξουν το ρόλο τους  στην  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα διεκδικήσει τη επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και τελικά την ανέγερση και λειτουργία ενός αποκλειστικά Δημόσιου  νέου Νοσοκομείου στα πλαίσια ενός  πραγματικά Δημόσιου ΕΣΥ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α (ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή)   τ.ε Πρεβέζης

Σχόλια