Όταν η Ανάγκη γίνεται ιστορία και τραγουδιέται στα χείλη χιλιάδων αγωνιζόμενων ανθρώπων….


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. - ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με βαθιά συγκίνηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ αποχαιρετάμε το λαϊκό τραγουδιστή, το σπάνιο καλλιτέχνη, τον αγωνιστή της αριστεράς Δημήτρη Μητροπάνο.
Τα τραγούδια του μεγάλωσαν και εξέφρασαν ολόκληρες γενιές. Η φωνή του έγινε η φωνή του φτωχού και του αδικημένου, που «πήρε σαν ένα χωρατό» τα βάσανα της «Κυρά-Ζωής». Συντρόφεψε τον αγώνα για το μεροκάματο στα γιαπιά και τα νταμάρια, τον αγώνα για τη ζωή στους δρόμους και τις πλατείες. Πόνεσε μαζί με την ξεριζωμένη προσφυγιά που «αναζητά ακόμη τους δικούς της». Ο ερωτικός καημός στο στόμα του μεγάλου τραγουδιστή γινόταν ένα με την ταξική καταπίεση, το «φιλότιμο τ’ αντρίκειο» γινόταν οργή και διάθεση για αγώνα. «Οι τράπεζες δεν αγαπούν, γλυκόλογα δε λένε» μας προειδοποιούσε πολύ πριν τις πιστωτικές κάρτες, τα ομόλογα και το PSI...
Ακόμα και στους καιρούς της επίπλαστης ευδαιμονίας ο Δημ. Μητροπάνος ήταν εκεί για να μας θυμίζει «τα μεγάλα εργοστάσια και τα μικρά μεροκάματα της ξενιτιάς», τις «πεθαμένες καλησπέρες» των μεγαλουπόλεων, την καθημερινή βία της εκμετάλλευσης. Έστρεψε το βλέμμα μας στο «ζητιανάκι που ‘γλειφε παρμπρίζ απ’ το πρωί στην Κατεχάκη». Πάντοτε στρατευμένος στην υπόθεση της αριστεράς, στην υπόθεση του λαού μας, πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του, αγωνίστηκε για να γίνει η ανάγκη ιστορία, για μια άλλη κοινωνία, για έναν κόσμο που «οι τελευταίοι θα ‘ρθουν πιο μπροστά».
Ο Δημήτρης Μητροπάνος θα μας λείψει στους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Δεν μας αφήνει όμως μόνους. Η φωνή του θα τραγουδά τους καημούς μας και θα συντροφεύει τους αγώνες μας. Θα νικήσουμε, αυτός μας το ‘μαθε: «Δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»
Δημήτρη, καλό ταξίδι...
Γιάννενα, 18-04-12

Σχόλια