31 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ Ε.Ο.Κ., Ε.Ε.: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ!Τριάντα ένα (31) χρόνια παραμονής στην ΕΟΚ - ΕΕ και εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) από τις εναλλασσόμενες αντιαγροτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχαν και έχουν ολέθριες συνέπειες στους φτωχομεσαίους αγρότες και σε όλους τους εργαζόμενους :
Ÿ   Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά, δυναμικά, προνομιακά, αγροτικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, ζάχαρη, κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, σιτηρά, κτηνοτροφία κ.ά.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα : αντί για τη δημιουργία του 6ου (ανάμεσα σε Τρίκαλα - Καρδίτσα), έκλεισαν τα 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης (Λάρισα, Ξάνθη), τα υπόλοιπα 3 υπολειτουργούν (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα), οι μόνιμοι εργαζόμενοι σ΄ αυτά μειώθηκαν από 1.320 σε 420, η παραγωγή ζάχαρης μειώθηκε 10 φορές (από 320.000 τόνους που είναι οι ανάγκες της ντόπιας αγοράς, σε 32.000 τόνους, τεράστιες εισαγωγές κ.ά.).

Ÿ   Μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων (πριν τη ένταξη στην ΕΟΚ, το 1981) σε εισαγωγέα, με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φθάνει τα 3,5 - 4 δισεκ. €υρώ το χρόνο (συνολικά έχει ξεπεράσει τα 60 δισεκ. €υρώ), ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, το σύνολο των «αγροτικών» επιδοτήσεων της Ε.Ε., που κατά 80% πηγαίνουν στις τσέπες βιομηχάνων και μεγαλοαγροτών!
Ÿ   Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού από 25% να έχει μειωθεί στο 10%, γεγονός που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις.
Ÿ   Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και του 60% της αγροτικής παραγωγής στα χέρια μιας μειοψηφίας (6% των αγροτών) μέσω αγοράς και ενοικίασης γης, αύξηση της μισθωτής εργασίας στη γεωργία και κτηνοτροφία (κυρίως από μετανάστες), σοβαρές καπιταλιστικές κοινωνικο-ταξικές αλλαγές στο χωριό.
Ÿ   Πλήρης κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» (στον καθορισμό τιμών, στην επιδότηση των εφοδίων, στις παρεμβάσεις μέσω των Συνεταιρισμών κ.ά.) και πλήρης παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών και του μόχθου τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με τριπλή συνέπεια: α) Εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής. β) Εξευτελιστικές τιμές στον αγρότη, με δεδομένο ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι, κατά κύριο λόγο, πρώτη ύλη της βιομηχανίας και γ) πανάκριβες τιμές και  νοθευμένα προϊόντα στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης.  Παράδειγμα: λάδι στον παραγωγό 2 €/κιλό και στον εργαζόμενο καταναλωτή 6 €/λίτρο (910 γραμμάρια), συχνά νοθευμένο!


Η ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
            ΄Ολες οι παραπάνω αντιαγροτικές συνέπειες θα χειροτερέψουν άμεσα και δραματικά, με τη νέα αντιαγροτική επίθεση Ε.Ε. - Κ.Α.Π. - κυβερνήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλά μέσα και τρόπους :
α)    Με την εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών (Νόμος 3874/2010) για τη νομοθετική - διοικητική επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των εργατο-αγροτών και αγροτο-εργατών.
β)    Με τον «Καλλικράτη», την όξυνση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων και την πλήρη εγκατάλειψη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
γ)    Με το «Μνημόνιο διαρκείας», το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (όπου το 65% των αγροτών έχει υποθηκεύσει τις περιουσίες του και που, μέσα στις εκλογές, στις 25 Απρίλη, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εντελώς ύπουλα, πέρασε το 92,8% των μετοχών της στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων). Με το ξεπούλημα των θυγατρικών της ΑΤΕ αγροτικών βιομηχανιών (π.χ. ΔΩΔΩΝΗ - γάλα, ΕΛΒΙΖ - ζωοτροφές,  ΣΕΚΑΠ - τσιγάρα, 3 βιομηχανίες ζάχαρης κ.ά.) και γενικότερα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (50 δισεκ. €υρώ), που είναι αρχική συνταγή της Ν.Δ., που αποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η Τρόϊκα!
δ)    Με τη νέα, πολύ πιο αντιδραστική αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ για το διάστημα 2014 - 2020. Που προβλέπει συνολική μείωση των επιδοτήσεων κατά 12,5%, κατανομή τους σε περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, μεγαλύτερη αποσύνδεσή τους απ΄ την παραγωγή, αναπροσανατολισμό - συγκέντρωσή τους υπέρ των μεγαλοαγροτών και σε βάρος των φτωχών αγροτών (με την «περιφερειοποίηση», το λεγόμενο «πρασίνισμα», τις αγραναπαύσεις και τις αμειψισπορές) και κυρίως την πλήρη κατάργησή τους στους μικροαγρότες (κάτω από τα 4 στρέμματα ή τα 400 ευρώ).
ε)    Βασικό εργαλείο της επίθεσης αποτελεί ο νέος Νόμος Σκανδαλίδη για τους Συνεταιρισμούς : «Νόμος - έκτρωμα», που «έβαλε στο γύψο» 6.500 Συνεταιρισμούς και τις 120 Ενώσεις τους, τους 3.000 Αγροτικούς Συλλόγους και τις 50 Ομοσπονδίες τους. Κατασκεύασε στη θέση τους και επέβαλε, εντελώς αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά, 300 καλλικρατικούς «επιχειρηματικούς» Συνεταιρισμούς και 300 αγροτικούς Συλλόγους μεγαλοαγροτών (κατά Δήμο και κατά προϊόν), πολύ πιο ασφυχτικά ελεγχόμενους από Υπουργείο Γεωργίας - κυβέρνηση - κράτος - ΕΕ. Πρόκειται για συνολική - βαθύτερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, που συνδυάζει - συντονίζει πολλά μέσα : Καλλικρατικούς Συνεταιρισμούς και Αγροτικούς Συλλόγους, Μητρώο Αγροτών και Ομάδες Παραγωγών (δούρειοι ίπποι της Ε.Ε.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Αγροδιατροφικές Συμπράξεις στις Περιφέρειες, «Συμβολαιακή Γεωργία», «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων» και «Δημοπρατήρια».Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
            Οι αγωνιστές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην ύπαιθρο, υποστηρίζουν τους στόχους πάλης και τα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουν για :
Πρώτο: Προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Δεύτερο: Κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγαλοαγρότες και βιομήχανους. Χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Τρίτο: Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, με κατάργηση του Φ.Π.Α. σ΄ αυτά, με χαμηλότοκα δάνεια από την ΑΤΕ (που πρέπει να μείνει κρατική) και με βασικά έργα υποδομής. Τέταρτο: ΟΧΙ στο «Μητρώο Αγροτών», στον «Καλλικράτη», στους «Συνεταιρισμούς Α.Ε.» και στις λεγόμενες «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. Πέμπτο: Πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΟΓΑ, χωρίς εισφορές. Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής τους, καθώς και του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου από ζημιές, από τον ΕΛΓΑ. ΄Αμεση και πλήρη αποζημίωση και  αποκατάσταση πληγέντων από καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.ά.). ΄Εκτο: ΄Αμεσο διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. ΄Εβδομο: Πλήρης ισοτιμία πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθός, ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, ΄Ελληνες και Μετανάστες. Όχι στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. ΄Ογδοο: ΄Αμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής), διάθεσή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή. ΄Ενατο: ΟΧΙ στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, σπόρους, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, που αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών και τον έλεγχό τους στην αγροτική παραγωγή, δημιουργώντας παράλληλα μεγαλύτερους κινδύνους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.΄Οχι στα «μαϊμού» οικολογικά προϊόντα και στην εκμετάλλευση της οικολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών. Δέκατο: ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, κατάργηση όλων των «αγροτοδικείων».
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ. ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
            Τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν εντός των πλαισίων της ΚΑΠ, του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» (δεύτερο, χειρότερο Μάαστριχτ), εντός του €υρώ και της Ε.Ε., με ξεπούλημα της ΑΤΕ και με τεχνοκρατικές τραπεζικές «καλλιεργητικές κάρτες» αγοράς εφοδίων από τις πολυεθνικές, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε, φυσικά, με την άρνηση της κοινής δράσης στο μαζικό λαϊκό κίνημα και με την παραπομπή της εξόδου από €υρώ - Ε.Ε. στις ελληνικές καλένδες της «λαϊκής εξουσίας», όπως προτείνει το ΚΚΕ.
            Η λύση των οξύτατων προβλημάτων της φτωχής αγροτιάς απαιτεί άμεσο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης και εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, από τη σκοπιά της επανάστασης και της εργατικής εξουσίας - δημοκρατίας : Με άμεση κατάργηση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, παύση πληρωμής και μονομερή διαγραφή του ληστρικού χρέους, έξοδο από €υρώ - ΕΕ, εθνικοποίηση - κρατικοποίηση Τραπεζών χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, αντικαπιταλιστική ανασυγκρότηση της υπαίθρου με παραγωγικούς συνεταιρισμούς φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Για να ανοίξει ο δρόμος για το επαναστατικό πέρασμα της εξουσίας και του πλούτου στα χέρια των παραγωγών του, για την εργατική εξουσία - δημοκρατία, τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία. Για τη ριζική λύση του σύγχρονου αγροτικού ζητήματος, με αγροτική παραγωγή και προϊόντα, όχι για τις ανάγκες της χωματερής, της αγοράς και του κέρδους, αλλά για τις ανάγκες των εργαζομένων του χωριού και της πόλης, σε πλήρη αρμονία  με τη φύση!
            Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι συμβολή στην οικοδόμηση του μετώπου πάλης φτωχής αγροτιάς - εργατών γης - εργατικής τάξης - νεολαίας, αναγκαίου για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Ε.Ε. - κυβερνήσεων, για την υπεράσπιση και βελτίωση της ζωής των φτωχομεσαίων αγροτών. Είναι ουσιαστική συμβολή στη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της επίθεσης Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - κεφαλαίου και κάθε κυβερνητικού διαχειριστή της. ΄Εμπρακτη συμβολή στη γενικότερη υπόθεση της δημιουργίας ενός μαζικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής - επαναστατικής - σύγχρονα Κομμουνιστικής Αριστεράς, που απαιτούν οι ανάγκες των εργαζομένων και οι δυνατότητες της εποχής μας.

4-6-2012

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Σχόλια