ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούνται από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υπό την αιγίδα ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης παρουσιάστηκαν από διάφορες πλευρές, ως προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος της ανεργίας. Τα προγράμματα αυτά έχουν εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που η προσπάθεια ανύψωσης των δεικτών κερδοφορίας του κεφαλαίου τους πέταξε και συνεχίζουν να τους πετούν στο περιθώριο της κοινωνίας, στην εξαθλίωση, στα όρια της επιβίωσης και στην απελπισία. Μια απελπισία, την οποία επιχειρούν να ανακυκλώσουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου προκειμένου να γίνει ο δούρειος ίππος για την επιβολή ενός κοινωνικού μεσαίωνα που εδώ και αρκετό καιρό σχεδιάζεται από κοινού από τα διάφορα κυβερνητικά σχήματα της χώρας μας, το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο καθώς και τους υπερεθνικούς οργανισμούς τους, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα προγράμματα αυτά όμως, δεν αποτελούν τίποτε άλλο από μια ακόμη προσπάθεια άλωσης των  συλλογικών συμβάσεων  και την αντικατάστασή τους με «νομότυπο» τρόπο και με την σφραγίδα του κράτους και του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ, με συμβάσεις πείνας και βαρβαρότητας. 

Ρόλο δε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα δεν καλείται να παίξει μόνο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που επάξια πλέον  μεταμορφώνεται  σε εργοδότη, αλλά όλοι οι «φίλοι» των αστικών κέντρων εξουσίας, δηλαδή μια σειρά Μ.Κ.Ο και εργολάβοι. Ένας ρόλος που θα ανταμείβεται ίσος και αδρά, μιας και ένα μέρος των χρημάτων πηγαίνουν στις τσέπες των Μ.Κ.Ο., των εργολάβων και των υψηλόβαθμων στελεχών του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ συμβάλλει στη λογική μοιράσματος της φτώχειας, στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και στην αποδοχή της απλήρωτης εργασίας.  Η πολιτική τους αυτή αποτελεί συνέχεια των κατάπτυστων προγραμμάτων stage. Άξιος ο μισθός τους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηπείρου  απαιτεί να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.. Από την άλλη καλεί όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, να δημιουργήσουν εργατικές συσπειρώσεις και συλλογικότητες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, και να οργανώσουν την κοινή τους δράση με όλη τη θιγόμενη πλειοψηφία για να καταργήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Για να πάρουμε σήμερα τα μεροκάματα που μας κλέβουν διεκδικώντας τη ζωή και την κοινωνία που μας ανήκει. 

Στη μάχη αυτή κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.

                              ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Σχόλια