Ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α για τις απολύσεις στη ΔΩΔΩΝΗΉταν κοινό μυστικό ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ τα μαντάτα δε θα ήταν καλά τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τους εργαζόμενους της εταιρίας. Και φαίνεται ότι η περίοδος ανοχής πέρασε για τους καινούριους ιδιοκτήτες της εταιρίας. Οι απολύσεις ξεκίνησαν και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία. Δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση. Μάλιστα πρόκειται για εργαζόμενους με πολλά χρόνια στην εταιρία. Απολύσεις που παίρνουν και εκδικητικό χαρακτήρα καθώς τουλάχιστον μία από αυτές είναι συγγενής ενός από τους πρωτοπόρους κτηνοτρόφους αγωνιστές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Μετά τη μη καταβολή της εκκαθάρισης προς τους κτηνοτρόφους φαίνεται ότι τώρα οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρίας προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσω της μείωσης του προσωπικού. Μια εταιρία που χτίστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων, ξεπουλήθηκε από το κράτος, σε εξευτελιστική τιμή στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο τώρα έρχεται με εκδικητικό τρόπο να δείξει την πυγμή του απέναντι σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια κρατάνε την επιχείρηση αυτή. Είναι κοινό μυστικό ότι από τότε που ανέλαβαν οι καινούριοι ιδιοκτήτες η τρομοκρατία έχει αυξηθεί στους εργαζόμενους της εταιρίας. Η απαγόρευση της εισόδου σε συνδικαλιστές και σωματεία, η απειλή των απολύσεων, ή της μη ανανέωσης σύμβασης, συνολικά η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί είναι διάχυτη στους χώρους του εργοστασίου. Χαρακτηριστική ήταν και η άρνηση του προέδρου της εταιρίας να συναντήσει μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τις απολύσεις. Δίπλα σε όλα αυτά πρέπει να απολογηθούν όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα μίλαγαν για ανάπτυξη και επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτές είναι οι επενδύσεις τους. Σημαίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, μείωση της τιμής του γάλακτος για τους παραγωγούς. Αυτό είναι το μέλλον όπως το φαντασιώνονται όλοι όσοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις, και εννοούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Απέναντι σε αυτά ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στην εταιρία μαζί με τους κτηνοτρόφους είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση στα σχέδιά τους.
-Να παρθούν πίσω οι απολύσεις τώρα.
-Να πληρωθούν οι παραγωγοί με το καθεστώς που ίσχυε πριν την ιδιωτικοποίηση
-Επανακρατικοποίηση του εργοστασίου χωρίς καμία αποζημίωση στους ξένους και ντόπιους ιδιοκτήτες. Κρατικοσυνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ με ένα μεγάλο πρωτοβάθμιο παραγωγικό συνεταιρισμό στα χέρια των παραγωγών.
-Αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος στους παραγωγούς. Μείωση της τιμής του στους καταναλωτές.
-Μονιμοποίηση των εργαζομένων. Κανένας όμηρος των διαρκώς ανανεωνόμενων συμβάσεων.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
τοπικές επιτροπές Ηπείρου

Σχόλια