ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Το θέατρο σκιών των επαναλαμβανόμενων συσκέψεων της τρόικας εσωτερικού δεν μας ρίχνει στάχτη στα μάτια: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ με μια πρωτοφανή απόφαση προσπάθησε να κλείσει εν μια νυκτί τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, να πετάξει στο δρόμο πάνω από 2500 εργαζόμενους, επιχειρώντας με μια μονοκοντυλιά να διαγράψει την ιστορία και το συμβολισμό που αυτή εκπροσωπεί…
Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φανερώνει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι παράνομη και επικίνδυνη - ταυτόχρονα όμως δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης, της ελεύθερης πληροφόρησης και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ΕΡΤ συντηρείται από τις εισφορές του λαού. Ούτε πρόκειται για μια κίνηση εξυγίανσης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν όσοι επί χρόνια καλλιέργησαν την αυθαιρεσία και την ασυδοσία, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Κεδίκογλου. Δεν πρόκειται περί περικοπής των παχυλών μισθών, καθώς με την εξαίρεση των «ημετέρων» που πληρώνονται με ειδικό καθεστώς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι ίδιοι με όλους μας, έχοντας υποστεί τις ίδιες μειώσεις και απολύσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή έρχεται σα συνέχεια της ασκούμενης πολιτικής των μνημονίων που τα τελευταία δυόμιση χρόνια ξηλώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, τσακίζει το ηθικό και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων της χώρας, υποθηκεύει το μέλλον μας με τις δανειακές συμβάσεις και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία εδώ και τόσα χρόνια αντιστέκεται στην πολιτιστική υποβάθμιση των ιδιωτικών καναλιών συνεχίζοντας να παρέχει, όσο το επιτρέπουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στα πλαίσια των κοινωνικών παροχών δικαιούται ο λαός. Δε μπορούμε να δούμε το ζήτημα της ΕΡΤ ξεκομμένα από την επίθεση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τον συνδικαλισμό και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, που κατοχυρώθηκαν με τους ταξικούς αγώνες ενός αιώνα.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια στροφή της πολιτικής σκηνής προς τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Έρχεται σα συνέχεια του βίαιου και κυνικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλοι οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής, των αποφάσεων για επιστράτευση όλων των κλάδων που κινητοποιούνται: ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, καθηγητές. Ουσιαστικά μιλάμε για επίθεση στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για ελευθερία στο λόγο, διαμαρτυρία, απεργία, έκφραση άποψης αντίθετης με αυτή του καθεστώτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη συμμαχία του πρωθυπουργού σε αυτή του την απόφαση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής…
Κόντρα στο μαύρο της τρικομματικής κυβέρνησης όμως, ξεδιπλώνεται το κόκκινο των αγώνων. Η αλληλεγγύη του κόσμου στους εργαζόμενους της ΕΡΤ είναι συγκλονιστική. Δυο χρόνια μετά ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τις πλατείες και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε και αυτή την κυβέρνηση! Ήρθε η ώρα να ζωντανέψουμε και πάλι τις συνελεύσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις συνθέσεις μας ανοίγοντας με τον πιο δημοκρατικό τρόπο την κουβέντα, απαιτώντας ελευθερία στο λόγο και την έκφραση. Οι συχνότητες της τοπικής ΕΡΑ, ανοιχτές για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τα κινήματα και την κοινωνία, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη έχει ανοίξει ένας πλατύς διάλογος μέσα στο λαό, που τελικά θα αναδείξει την ανάγκη της μονομερούς κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της άρνησης πληρωμής και της διαγραφής του χρέους, του διωξίματος της τρόικας και κάθε κηδεμόνα. Αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι η έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε., η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.
Συνεχίζουμε την πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου, την υπεράσπιση της ζωής ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, με την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στα πλαίσια του ευρώ, της Ε.Ε. και του συστήματος, Στη βάση αυτού του προγράμματος καλούμε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε κοινή παρέμβαση στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες που ξεδιπλώνονται και στη μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!


Γιάννενα, 18-06-2013

Σχόλια